Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Allemansrättens dag 20 september

Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen och det firar vi gärna genom att tillsammans med er väcka nyfikenhet och medvetenhet om allemansrätten – både i och omkring vattnet. Häng med du också!

I höst kommer vi åter att hylla Allemansrättens dag genom att inspirera och sprida kunskap så att alla kan göra allemansrätt. Tillsammans med Svenskt Friluftsliv och andra organisationer lyfter vi allemansrätten lite extra mycket under en vecka i september och specifikt den 20 september. Tillsammans kan vi väcka nyfikenhet och medvetenhet om allemansrätten och den unika miljö där vi rör oss så att vi alla kan och gör rätt – både i och omkring vattnet.

Vi kommer under sommaren tipsa om enkla saker som alla kan tänka på för att göra allemansrätt. Att till exempel ta med en macka och strunta i att grilla korv om det är eldningsförbud eller torrt i marken, eller samla ihop ditt skräp (och andras om de glömt kvar något) och matrester i en påse för att ta med hem eller slänga i en papperskorg.

Oavsett vilken relation vi har till naturen är det lätt att glömma bort vilken fantastisk tillgång vi har, precis där runt knuten. Den som gör att vi kan bada från klippor, plocka svamp och bär i skogen, paddla, cykla och tälta nästan var vi vill. Genom inspiration och information belyser vi vikten av vår vackra naturen och hur vi bäst värnar den – häng gärna med för att hjälpa till att sprida kunskap.

Testa något nytt i er förening

För dig som vill engagera barn och unga eller bara testa något nytt har vi några förslag på enkla aktiviteter som man kan göra – solo eller tillsammans med andra. Gör dem när ni vill eller på Allemansrättens dag 20 september. Genom att publicera er aktivitet under dagen, får fler upp ögonen för vår unika allemansrätt och ni inspirerar andra att göra rätt.

Paddlarens Naturbingo

Svenska Kanotförbundet har tagit fram ett bingo som väcker leklust och nyfikenhet, en perfekt ingång till att prata om allemansrätten. Paddlarens Naturbingo passar utmärkt att spela på när man är ute på paddelpass eller tur. Naturbingot passar lika bra för barn, familjer, busiga vuxna, föreningar, kanotskolor och Godkända Kanotcentraler – bara fantasin sätter gränser.

Ta gärna lite bilder när ni spelar, lägg upp i sociala medier och tagga #allemansrättensdag #svenskakanotförbundet

A-kampanj

En aktivitet som riktar sig mot barn- och ungdomar och här uppmuntrar vi ledare, tränare och andra att informera om allemansrätten och sedan ge en uppgift där man ska bygga ett "A" av något de hittar i närområdet. Här får man använda fantasin – bygg ett "A" av kottar (som ligger på marken), pinnar, skräp eller eller varför inte av barnen själva? Genom A-kampanjen hjälper ni till att uppmärksamma allemansrätten och får samtidigt en nyttig och rolig utomhusaktivitet tillsammans.

Fotografera "A-et" och lägg upp i sociala medier och tagga #allemansrättensdag #Akampanj #svenskakanotförbundet

Mer information

Vi kommer löpande inspirera och informera om vad vi alla kan göra tillsammans för sprida kunskap om allemansrätten och vilka underbara möjligheter den innebär. Läs mer om allemansrätten här.

Välkommen ut!

Kontakt

Har du frågor eller funderingar, eller planerar ni att göra något kul i er förening för att lyfta allemansrätten lite extra – hör gärna er.

Helene Ripa
Kommunikatör
helene.ripa@kanot.com

Har du generella frågor kring kanot och förbundets verksamhet är du alltid välkommen att kontakta oss på info@kanot.com.

– –

Tanken att lyfta allemansrätten lite extra är ett initiativ framtaget av Svenskt Friluftsliv tillsammans med Kanotförbundet, Turistföreningen, Sportfiskarna, Orienteringsförbundet och Friluftsfrämjandet. Allemansrättens dag 20 september instiftades 2022 av Svenskt Friluftsliv och Generation Pep.

Läs mer om Allemansrättens dag på Svenskt Friluftsliv hemsida här.

Publicerad: 2024-07-10

Senast uppdaterad: 2024-07-02

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV