Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Fysmästerskapen 2025 – vinterns utmaning!

Mellan 6 januari–16 februari 2025 är det dags för vinterns stora utmaning där Sveriges mest vältränade paddlare och klubb ska koras – oavsett gren. Var med och utmana dig själv, dina kamrater och paddlare från andra klubbar och grenar. Häng med!

Mellan 6 januari–16 februari 2025 har du som enskild paddlare eller din klubb möjlighet att vara med i vinterns stora utmaning Fysmästerskapen – ett test i funktion, styrka, uthållighet och ergometer. Sätt upp mål och utmana dig själv mot bättre fysik, eller varför inte utmana dina klubbkamrater, paddlare från andra städer, andra grenar och kämpa om titlarna – Årets Fysmästare, Årets Bästa Fysklubb och Årets Mesta Fysklubb!

Vilka kan delta?

Alla i klubben, ung som gammal – oavsett vilken kanotgren du tillhör. Vi välkomnar även friluftspaddlare oavsett nivå och ålder, det enda kravet är ett medlemskap i en SKF-ansluten förening. Har man en skada genomför man de moment man kan.

Nyheter 2025

  • Komplementövningen "Pikhäng" för H/D 12, 14 och Masters 50+ justeras till "Böjda benlyft till 90 grader – max antal"
  • Paraklassen paddlar 200 meter ergometer istället för 500 meter.

Priser 2025

Priser är i dagsläget inte bestämda, men segrare kommer koras och priser delas ut till Årets fysmästare i varje klass (ej H/D12), samt lottade priser i Årets Bästa Fysklubb och Årets Mesta Fysklubb.

Upplägg

Aktiva genomför tävlingsmomenten, när som helst under tävlingsperioden 6 januari–16 februari 2025. Delmomenten som ingår i tävlingen är uthållighet, styrka, funktion och ergometer. Varje klubb utser en eller flera testledare som delltar vid en digital genomgång kring Fysmästerskapen och ansvarar för att testerna genomförs korrekt, samt rapporterar in resultaten.

Vad gäller för SKF:s Breddelitsatning?

Vi önskar att alla i SKF:s Breddelitsatsning (fd. Röda tråden) deltar. Har du en skada – genomför de moment du kan.

Tävlingsmoment

Funktion – Tuppen, Plankan och Sidoplankan
Styrka – Chins, hängande benlyft och Dips
Uthållighet – 3000 m löpning
Ergometer – 500 m paddelmaskin (Dansprint) alt. stakmaskin (Concept Skierg) eller roddmaskin (Concept)

Para har samma delmoment, men anpassade övningar.
För klasserna H/D12 och H/D14 samt 50+ finns alternativa övningar.

Tävlingsmoment och instruktion

Instruktioner i text och bild av övningar och genomförande hittar ni nedan.

Videoinstruktioner hittar ni här. För Para finns inte videoinstruktioner.

Tävlingsperiod och anmälan

Start den 6 januari med avslut inklusive sista möjliga rapporteringsdag 16 februari. Ingen anmälan krävs, den aktive blir automatiskt anmäld i och med rapporteringen.

Testledarens ansvar

Testledarens ansvar att se till att testerna utförs så korrekt som möjligt utifrån de skriftliga instruktionerna som finns ovan, se den inspelade testledargenomgången och de instruktioner som finns på video, samt rapportera testresultaten senast den 16 februari.

Regler

  1. Tävlingsmomenten ska utföras enligt de instruktioner som ges under rubriken ”Tävlingsmoment och instruktion”. Varje klubbs testledare ansvarar för att dessa följs på bästa sätt.
  2. Det är tillåtet att genomföra respektive delmoment vid olika tillfällen – man kan alltså köra funktion, styrka, kondition och ergometer var för sig. Däremot är det ej tillåtet att dela upp ett specifikt delmoment på flera tillfällen – till exempel ska chins, dips och hängande benlyft köras vid ett och samma tillfälle.
  3. Under tävlingsperioden är det tillåtet att göra om delmomenten flera gånger med kravet att en testledare finnas på plats.

Mer information kommer

Mer information om samarbeten, testledargenomgång kommer framöver.

Frågor?

Vid frågor om Fysmästerskapet och genomförande av tester är du välkommen att kontakta oss.

Danny Hallmén
danny.hallmen@kanot.com
073-625 41 98

Stort lycka till – inspireras gärna av förra årets film!
Svenska Kanotförbundet


Publicerad: 2024-11-07

Senast uppdaterad: 2024-11-07

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV