Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Översikt av webblösningar för idrottsföreningar

En kort översikt av några lösningar som kan ersätta hemsidefunktionen i Idrottonline som upphör den 31 december 2022.

Den 31:e december 2022 släcks hemsidefunktionen Episerver i Idrottonline ner. De föreningar som använder Episerver till sin hemsida måste ha bytt till en annan plattform om man vill ha kvar sin hemsida efter nyår.
Vi får en del frågor till kansliet om vad man ska välja och om förbundet kommer att erbjuda någon lösning. Förbundet kommer inte att erbjuda någon lösning, men vi kommer här att ge kort information om de vanligaste plattformarna (det finns fler) samt lite för- och nackdelar med dessa.

I dagsläget är det enbart hemsidefunktionen som försvinner ur Idrottonline, men på ett par års sikt kommer även vissa andra moduler försvinna. Bland dessa finns licenshanteringen och avgiftshanteringen vilket gör att för de som använder avgiftshanteringen kan det vara aktuellt att fundera även på en ny lösning för att hantera detta.

Vi har valt att titta på några rena hemsidelösningar och några lösningar med integrerade hemsidor och administrationslösningar för idrottsföreningar.

Oavsett om man redan idag använder Idrottonlines avgiftshantering eller om man hanterar till exempel fakturering av medlemsavgifter och kanotplatser manuellt finns all anledning att titta närmare på någon av de integrerade lösningarna. Man sparar oerhört mycket tid och kan förmodligen öka klubbens intäkter med hjälp av de administrativa tjänsterna. Föreningsutveckling alltså!

Plattformar för enbart webbsida

Sitevision/Consid

Sitevision är en svensk plattform som är vanlig bland till exempel kommuner och större organisationer.
Sitevision har via en av sina återförsäljare, Consid gjort ett riktat erbjudande mot förbund och föreningar under året. Flera av specialidrottsförbunden, däribland Kanotförbundet samt även Riksidrottsförbundet kommer att gå över till Sitevision.

I Consids erbjudande får föreningen tillgång till en standardlayout som sedan anpassas med föreningens färger och logotyp.
Styrkan med Sitevision är enkelheten för de som administrerar och uppdaterar hemsidan, det krävs mycket lite förkunskap för att lägga till nya sidor och nyheter på ett snyggt sätt. Det går också att bygga sidor modulärt med olika typer av innehållsmoduler vilket gör systemet relativt flexibelt.

Sitevision är prisbelönt för sin enkelhet och enkla användargränssnitt och detta är ett av skälen till att Kanotförbundet kommer att använda Sitevision för kanot.com. Det finns också svensk support för de som använder plattformen.

Lämplig för

  • Föreningar som använder sin hemsida flitigt och vill ha en lättanvänd, proffsig och snygg hemsida på en modern plattform utan att behöva förlita sig på att det finns någon specifik webbkompetens i föreningen.

Pris från (föreningar upp till 500 medlemmar)
Startkostnad engångsavgift:
6500:-
Månadskostnad:
200:-/mån
Tillägg support:
360:-/mån
Mer information:
Erbjudande till idrottsföreningar i PDF-form >>

Wordpress

Wordpress är väldens mest använda hemsideplattform och används på ca 40% eller 75miljoner av alla webbplatser i världen. Wordpress bygger på Opensource vilket innebär att plattformen är gratis och att källkoden är öppen (vem som helst kan ladda ner den, använda och ändra). Det innebär också att kompetens och kunskap om Wordpress är väl spridd och i stort sett alla webbyråer har kompetens på plattformen. Det finns också obegränsat med information och kunskap att hämta på nätet. Utöver grundinstallationen av Wordpress finns det tusentals sk plugin med tilläggsfunktioner som tex webbshop, forum, bokningssystem etc, möjligheterna med Wordpress är i princip obegränsade.

För att sätta upp och underhålla en Wordpresswebbplats krävs dock viss webbkompetens och intresse för att utveckla och underhålla sidan. Det krävs att det finns någon på klubben med kunskap om plattformen för även om möjligheterna är stora så består grundinstallationen av enbart en relativt avskalad webbsida som kräver en del arbete för att fungera tillfredställande.
Det kan också bli dyrt om man inte själv sitter på kompetensen för även om plattformen är gratis så kommer det behövas någon som gör jobbet med att sätta upp och anpassa den för klubben ändamål. Har man inte den kompetensen får man köpa konsulttid vilket snabbt kan bli dyrt.

Redaktörsverktyget är precis som på alla moderna plattformar lättanvänt och det är enkelt att lägga och till och ändra information.

Lämplig för

  • Föreningar som har personer med grundläggande webbkompetens som kan bygga och underhålla webbplatsen. Då går det att få en modern och mycket funktionell webbplats med stora möjligheter till ett lågt pris.

Pris:
Startkostnad:
från 0:-
Månadskostnad:
Plattformen kräver plats på ett webbhotell vilket finns för några hundralappar om året och uppåt beroende på behov.
Mer information:
https://sv.wordpress.org/

Klubbenonline.se

Klubbenonline.se är en uppstickare skapad av skidskytten Johan Bergman som hittat sin egen nisch.
Konceptet är enkelt – plattformen hämtar in all information från er nuvarande sida på Episerver/Idrottonline och gör en kopia av den på Klubbenonline.se. Valen för layout är begränsade, man får en enkel layout med klubbens färger och logga. Man kan givetvis lägga till nya sidor och fortsätta arbeta med sidan där man slutade i Episerver/Idrottonline.

Den stora fördelen med Klubbenoline är att man snabbt och billigt kan skapa en hemsida utifrån den befintliga – utan att behöva lägga ner speciellt mycket tid eller pengar. Med tanke på att lösningen är väldigt billig, 990:-/år, är det ett möjligt att använda den som ett slags arkivering av den gamla webbplatsen om känner att det behovet skulle finnas.

Lämplig för

  • De som kanske inte använder sin webbplats så mycket men vill ha en fungerande webbplats även efter nyår och som fortfarande går att uppdatera på ett enkelt sätt.
  • De som hamnat i tidsnöd och kanske inte hunnit flytta eller bestämma vilken plattform man ska använda, då kan Klubbenonline utgöra en språngbräda på vägen.
  • För de som känner att man något vis skulle vilja ha kvar den gamla webbplatsen vid sidan om tills vidare, då kan Klubbenonline utgöra en arkivfunktion.

Pris: 999:-/år
Mer information: https://klubbenonline.se/

– –

Integrerade plattformar

Här nedan följer även ett par integrerade plattformar som innehåller både hemsida och administration.
Både Kanslietonline och Sportadmin är likartade tjänster med ungefär samma funktionalitet och rötterna i individuell idrott. Båda är integrerade med Idrottonlines medlemsregister och lokstödshantering. Båda lösningar hanterar medlemsregister, anmälningar till träningsgrupper, avgiftshantering, köhantering, LOK-stöd, viss uthyrning och bokning.

Båda tjänsterna erbjuder ett stort steg mot automatiserad medlemshantering och sparar tid som kan läggas på verksamhet istället för administration.

Plattformarna erbjuder både hemsida och kansliservice.

Kanslietonline

Kanslietonline är en kompetent och mycket prisvärd helhetslösning utan dolda avgifter som främst vänder sig mot föreningar inom individuell idrott i alla storlekar. Hemsidefunktionen erbjuder ett enkelt och flexibelt gränssnitt för klubbens skribenter med möjlighet att bygga sidor modulärt.
Har också moduler som webshop och forum.
Saknar idag SIE-export till bokföring men det är under utveckling och ska vara på plats under våren.
En ny bokningsfunktion ska också vara klar under våren med möjlighet till att boka resurser per timme.

Lämplig för

  • Föreningar som söker en helhetslösning med integrerad hemsida och administration av LOK, medlemsavgifter, kanotplatser, medlemsforum, webshop, uthyrning etc.
  • Föreningar som idag även använder avgiftshanteringen i Idrottonline och behöver en ny lösning.
  • Spontant känns Kanslietonline som en lösning som skulle passa väldigt många kanotföreningar mycket bra!

Pris från (< 200 medlemmar)
Medlemsadministration/kansliservice: 306:-/månad
Hemsida: 312:-/månad
Erbjudande: Testa 3 månader gratis!
Mer information: https://www.kanslietonline.se/

Sportadmin

Sportadmin är den mest väletablerade lösningen och startades 2005 inom gymnastiken idag är man 45 anställda och används av 1500föreningar inom alla idrotter. Vänder sig mot större föreningar med 200 medlemmar och uppåt. Sportadmin är precis som Kanslietonline en mycket kompetenet lösning.
Jämfört med Kanslietonline har Sportadmin helt intregrerad SIE-export av avgiftshantering för import i ert bokföringsprogram. Saknar dock forum och möjlighet till timbaserad resursbokning.
Hemsidefunktionen har något mindre flexibilitet än Kanslietonline men är enkel att använda och räcker för de flesta föreningarnas behov.
Lösningen är relativt dyr och det tillkommer transaktionsavgifter, lösningen är främst anpassad för större föreningar.

Lämplig för

  • Större föreningar som söker en helhetslösning med integrerad hemsida och administration av Lok, medlemsavgifter,träningsgrupper, kanotplatser etc.
  • Föreningar som idag även använder avgiftshanteringen i Idrottonline och behöver en ny lösning.

Pris från (200–800 medlemmar)
Medlemsadministration/kansliservice: 869:-/månad
Hemsida: 431:-/månad
Därtill kommer transaktionsavgifter för alla betalningar som betalas av medlemmen.
Erbjudande Halva priset första året.
Mer information: https://www.sportadmin.se/
Erbjudande från Sportadmin till kanotföreningar i PDF-form >>

– –

Summering

Först av allt behöver ni i föreningarna fundera på vilket behov ni har, är det bara en ny hemsida ni behöver eller skulle det vara en utveckling för förening att digitalisera ert medlemsflöde, fakturering och annan administration? Fundera också på vilken kompetens och resurser ni har i föreningen på lite längre sikt inte bara just nu. Även om det finns kompetens i föreningen kan det vara klokt att välja ett system som inte förutsätter att det finns någon specifik webb/IT-kompetens i föreningen då tillgången till ideella resurser snabbt kan förändras. Fundera också på hur ni använder er hemsida nu och hur ni tänkt använda den i framtiden.

Vi tror att en integrerad lösning skulle passa många av våra föreningar väldigt bra speciellt om man ännu inte digitaliserat sin administration eller använder avgiftshanteringen i Idrottonline som kommer av försvinna in inom ett par år. Man sparar mycket tid på att digitalisera och automatisera så mycket det går av föreningens administration. Kassör är ofta en befattning som upplevs som tung och svår att hitta folk till, en integrerad plattform är ett steg att göra kassörslivet lättare! Vi vet också att flera kanotföreningar redan använder Kanslietonline och är mycket nöjda med den lösningen.

När ni börjar få klart för er vad ert behov är, kontakta de olika leverantörerna och se att deras lösningar lever upp till de behov ni har. Fråga runt bland andra föreningar som använder de lösningar ni fastnat för, välj den som passar er förening bäst!

Det går också att göra en lärgrupp av valet av hemsida via RF-SISU, mer information om detta och vad avvecklingen av Idrottonline innebär hittas via länken nedan.

https://www.rf.se/bidragochstod/it-tjanster/Nydigitalinriktningmot2025/AvvecklingavhemsidaiIdrottOnline/

Förutom de lösningar som presenterats här finns ytterligare flera lösningar på marknaden Riksidrottförbundet har en lista med de leverantörer som har olika API/integrationslöningar mot Idrottonline.

Listan hittas här: https://www.rf.se/bidragochstod/it-tjanster/Integration/lasatillidrottonline/

Publicerad: 2022-10-11

Senast uppdaterad: 2022-12-09

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV