Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Färre idrottsskador med digital information

Nu finns en ny digital hälsoplattform som riktar sig till tränare, aktiva och föräldrar som syftar till att ge vägledning om hur hälsa kan uppnås och ge råd om åtgärder om behov skulle uppstå. Svensk Friidrott har tagit fram den digitala plattformen som nu är tillgänglig för alla.

En nyligen publicerad studie från Linköpings universitet visar att antalet skador minskar signifikant om ungdomstränare och föräldrar får tillgång till information om hur växande kroppar fungerar. Den digital hälsoplattformen som testades i studien heter friskfriidrott.se och riktar sig främst till ungdomstränare och föräldrar med aktiva i åldern 12–15 år.

Under studiens varaktighet var plattformen låst för utomstående, men nu är informationen på den digitala plattformen även tillgänglig för andra idrotter – något som RF Elitidrott ser som positivt och är ett viktigt incitament i det stöd som de bidragit med till utveckling av det digitala materialet. Efter genomförd studie har plattformen utvecklats med information för fler åldrar och idrotter.

Du hittar den digitala hälsoplattformen på friskfriidrott.se.

Innehållet på hälsoplattformen är baserat på aktuell idrottsmedicinsk forskning eller bäst gällande praktik och är framtagen med hjälp av experter och specialister inom de olika ämnesområdena. Sidan riktar sig till tränare, aktiva och föräldrar och syftar till att ge vägledning om hur hälsa kan uppnås och ge råd om åtgärder om behov skulle uppstå.

”Hälsa är ett tillstånd av fullkomligt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom” (WHO 1948)

Mer information kring studien hittar du på Linköpings universitets hemsida här – https://liu.se/nyhet/farre-idrottsskador-med-digital-information.

Publicerad: 2023-04-12

Senast uppdaterad: 2023-04-13

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV