Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Månadens förening – Borlänge Kanotklubb

Med stort och nyvunnet engagemang har Borlänge Kanotklubb, en klubb med stora anor, väckt sig själva från dvalan. Med stort mod har föreningen på bara ett år byggt upp barn- och ungdomsverksamhet och arrangerat en nationell tävling.

"Månadens förening" är ett iniativ för att hylla goda exempel från våra föreningar ute i landet och är en del i arbetet att visualisera och konkretisera vår vision och värdegrund. Vi vill berätta inspirerande berättelser och i juni lyfter vi Borlänge Kanotklubb för sitt inspirerande sätt att bara "ta tag och genomföra" och deras mod att gå från i stort sett vilande förening i 15 år till att på ett år arrangera en av våra största barn- och ungdomstävlingar.

En förening med stora anor

1998 arrangerades Sprint-SM i Borlänge, ett av raden svenska och nordiska mästerskap som arrangerades under 80- och 90-talet. Borlänge KK som grundades 1934 var en förening med rutin, som arrangerade SM redan 1947, men 1998 tog det stopp. Johan Eriksson, paddlade OS-semifinal på K1 1000 år 200, men föreningens verksamhet likt många andra dalade och under de sista 15 åren har föreningen i stort sett varit vilande.

Tills förra året när föreningens kassör Tom Bergerengen ville återuppliva den klassiska tävlingen över 10 km, Älvforan. Tävlingen följdes av den första arrangerade kanotskolan på många år, med ordförande Anders Åkerlind i spetsen och så var Borlänge KK helt plötsligt levande. Ungdomarna blev kvar, ledare engagerades, klubbhuset renoverades, samarbete med Sollentuna KS och Stockholms KF startade med läger och tävlingsverksamhet för klubbens ungdomar och nu 2024 har de precis arrangerat en av årets SUC-tävlingar följt av en fulltecknad kanotskola.

Full fart på årets kanotskola i Borlänge.

 

Förbundet på besök

Danny Hallmén, en av våra verksamhetsutvecklare för förening & tävling besökte Borlänge KK under en av dagarna vid årets nationella tävling och imponeradesav både den fina tävlingsanläggningen och det stora engagemanget i föreningen;

Fick möjligheten att åka upp till tävlingen i Borlänge i lördags, vilket var sjukt kul. Det var 26 år sedan jag var där sist, när jag tävlade i mitt allra första SM, som 13 åring (nostalgi).

Borlänge Kanotklubb, en i stort sett vilande förening sedan SM-tävlingen 1998 som med en nystart förra året direkt får till ungdomsverksamhet och redan år två i sin nystart vågar arrangera en tävling med +100 startande. Med en majoritet av funktionärsstab som inte besökt en tävling på 20 år, det är modigt!

Trenden är att färre föreningar vill eller känner att de mäktar med att arrangera tävlingar, vilket kan bidra på ökad press på befintliga arrangörer, men ni Borlänge KK som precis vaknat vågade göra det och vilken fantastisk tävling det blev! Tack vare er fick +100 kanotister uppleva en helt ny och er superfina tävlingsplats, det är inte ofta kanotisterna idag får det! Jag hoppas innerligt att vi ses igen nästa år och jag hoppas att några föreningar inspireras, så att alla kanotister kan få uppleva än fler fantastiska platser runt om i Sverige.

Gissar några funktionärer tyckte de var lite kämpigt ibland, men vilka lärdomar ni fått med er! Nästa kommer de va en walk in the park.

Stort tack, ni bidrar till ett starkare och roligare Kanot-Sverige!


Kanotskolebarn testar på kanotpolo i soligt väder i Luleå Kajakklubb

Många aktiva blev nog imponerade av den fina anläggningen med både läktare och spikraka banor under årets SUC-tävling.

 

En gammal förening med ett modernt initiativtagande

Fram till sitt nu andra uppstartsår har föreningen förutom igångstart av barn- och ungdomsverksamhet redan startat initiativ kring paddling för nyanlända och är i startgroparna för en 65+ satsning.

Borlänge KK visar att allt handlar om engagemang och att "bara göra" oavsett vilka förutsättningar föreningen har. Det går t.ex. att arrangera en fulltecknad kanotskola med utrustning från 60-, 70- och 80-talet med ungdomar som stannar kvar.

Kanotförbundet hoppas på att fler föreningar kan inspireras av Borlänges handlingskraft och ser fram emot en verksamhetsfylld framtid i Borlänge!

– –

Kort om Borlänge Kanotklubb

Grundades: 1934
Antal medlemmar: Drygt 140 (58% män, 42 % kvinnor)
Medelålder: 35 år
Hemsida: https://www.svenskalag.se/borlangekanotklubb

Borlänge Kanotklubb, firar 90-årsjubileum i år! Klubben ligger vid Dalälven sydost om Borlänge och är inne på sitt andra år av en nystart med barn- och ungdomsverksamhet, motionspaddling och en 65+ satsning.

 

Publicerad: 2024-06-29

Senast uppdaterad: 2024-06-30

Författare: Danny Hallmen

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV