Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

"Allemansrätt och vattenvett"

Idag firar vi Allemansrättens dag och vill passa på att lyfta våra Godkända Kanotcentraler lite extra. Bland dessa hittar vi Skärgårdsidyllen i norra Bohuslän – ett fint exempel på vilken otrolig insats som våra kanotcentraler runt om i Sverige gör.

Hos Ingela och Marcus Holgersson på Skärgårdsidyllen i Grebbestad är allemansrätten central i verksamheten. De är en Godkänd Kanotcentral, hyr ut havskajaker samt håller kurser och guidade turer i norra Bohuslän. De är även medlemmar i Svenska Kanotförbundet.

När du anlitar en Godkänd Kanotcentral, som exempelvis Skärgårdsidyllen, kan du vara trygg i att säkerheten och informationen sköts på allra bästa sätt. De har stor kunskap om miljö, säkerhet och sitt närområde – låt dem hjälpa dig ut i naturen på ett roligt och tryggt sätt.

Du hittar godkända kanotcentraler anslutna till Svenska Kanotförbundet här.

Ingela och Marcus är också drivande i den ideella föreningen Hållbar Skärgård som syftar till att få kajakpaddlare och andra som vistas på vatten och i skärgården att tänka och göra rätt. Det handlar om att visa hänsyn till varandra och den miljö vi har förmånen att vistas i. Hållbar Skärgård har bland annat gjort en karta med förslag till lämpliga paddelrutter – och även satt upp fem solcellsdrivna fritidstoaletter på öarna. Det är här som de fina metalltavlorna om allemansrätten kommer sitta.

Tavlan ”Allemansrätt och vattenvett” lyfter på ett lekfullt sätt upp de viktigaste sakerna att tänka på, sen är det upp till dig som vistas i naturen att göra rätt. De fina bilderna har Hanna Olausson illustrerat och tavlan är producerad av Svenska Kanotförbundet med stöd av Naturvårdsverket. Tavlan kommer i första hand att sättas upp hos Godkända Kanotcentraler.

I samband med att tavlan togs fram gjordes även klistermärken som riktar sig till både vuxna och barn. Tanken med materialet är att det ska vara ett stöd och något att prata kring gällande allemansrätten.

Välkommen att kontakta Åsa Andersson, asa.andersson@kanot.com om du vill veta mer och ta del av vårt material kring miljö och allemansrätten.

– –

Allemansrättens dag instiftades 2022 av Svenskt Friluftsliv och Generation Pep för att uppmärksamma och sprida viktig kunskap om allemansrätten. Tagga dina aktiviteter och budskap med #allemansrättensdag och #kanotförbundet för att uppmärksamma dagen du med.

Publicerad: 2022-09-20

Senast uppdaterad: 2023-04-27

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV