Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Friluftspaddlingen får en egen kommitté

Vi älskar vår friluftspaddling! Friluftspaddling är paddling som görs för paddlingens egen skull, för att njuta av natur, sällskap och avkoppling. Många tycker det är roligt att utvecklas och lära mer, träna på att bli en bättre kanotist i sin gren, men utan tävlingsmål som huvudsyfte. Svenska Kanotförbundet strävar efter att utveckla, förbättra och inspirera till friluftspaddling. Vill du vara en del av den resan?

På Svenska Kanotförbundets förbundsmöte i mars 2024 beslutades att utreda förutsättningar för att bilda en kommitté för friluftspaddling. Friluftspaddlingen har länge haft sin givna plats i förbundets verksamhet, och nu är det dags att friluftspaddlingen får en egen kommittéröst. Friluftspaddlingen har precis som alla inriktningar inom kanot ”behov av gemenskap, kunskap, säkerhet och utveckling” som motionen fint beskriver det.

Nu söker vi kommittémedlemmar

Vi söker dig som vill vara delaktig och driva friluftspaddling framåt – oavsett vad eller var du paddlar. Kommittén ska arbeta med avstamp i Svenska Kanotförbundets vision och värdegrund för att stärka friluftspaddling i Sverige och bidra till att skapa möjligheter för fler att tillsammans förverkliga paddlingsdrömmar.

Vem söker vi till kommittén?

Till kommittén söker vi dig som har ett stort intresse för friluftspaddling och att driva frågor som flyttar fram positioner för friluftspaddling i samhället. Självklart ställer du upp på vår vision och värdegrund och uppträder föredömligt i paddlingssammanhang. Du gillar att vara en del i en grupp med gemensamt mål och är nyfiken – lyssnar på andra, generös – bidrar med din kompetens och erfarenhet, och prestigelös – ödmjukhet är ditt mellannamn.

Att ha specialkompetens är lika värdefullt som att kunna företräda friluftspaddlingen i stort.

Vi vill gärna ha en kommitté där många olika erfarenheter och bakgrunder finns representerade. Vi kommer att sträva efter en sammansättning med olika åldrar, geografisk hemvist, kön, funktion, paddlingsinriktning och meriterande kompetenser. Vi ser gärna yngre och kvinnliga sökande eftersom det är underrepresenterade grupper i förbundets verksamheter.

Du ska ha tillgång till dator med uppkoppling för att kunna delta i digitala möten, antingen vara medlem i en kanotförening, verksam vid Godkänd kanotcentral eller auktoriserad utbildare samt kunna lägga tid på kommittéuppdraget.

Vad får du ut av det?

Du får vara med och forma förbundets verksamhet för friluftspaddling. Du får delta i olika friluftspaddlingsaktiviteter som är relevanta för ditt uppdrag, vara med på förbundsträffar och i andra sammanhang som ingår i uppdraget.

Om du har kommittéuppdrag eller deltar i kommittérelaterade uppdrag på träffar eller evenemang står förbundet för kostnader och resa. Varje uppdrag ska vara förankrat i kommittén och/eller med kansli/styrelse.

Vad gör en kommitté?

En kommitté är en plattform för engagerade röster från verkligheten att ta plats i en organisation. På vår hemsida kan du läsa mer om vad en kommitté i förbundet gör, vad den har för uppdrag, och hur den är en kugge i Svenska Kanotförbundets organisationsstruktur. Friluftskommittén är en grenkommitté, och kommittéer har ofta ett strategiskt uppdrag, men med inslag av operativ verksamhet. Kommittén ska ha ett helikopterperspektiv på friluftspaddling.

Eftersom kommittén för friluftspaddling blir en helt ny kommitté så finns stora möjligheter att vara med och forma uppdraget i samarbete och dialog med övriga organisationen. Ett huvudsyfte är att samla friluftspaddlingens intressen, identifiera utmaningar och sträva efter att hitta nya lösningar. Kommittén sammanfattar sitt berörda arbetsområde under året i en verksamhetsberättelse, och planerar kommande arbete i en verksamhetsplan. En röst för friluftspaddlingen helt enkelt!

Friluftspaddlingskommittén kommer att jobba med just friluftspaddlingsaspekter och perspektiv på områden som säkerhet, utbildning, aktiviteter, mångfald, organisation, förening, Godkänd Kanotcentral – det vill säga vara inne på flera områden inom Svenska Kanotförbundets organisation där det redan finns andra som arbetar med dessa frågor generellt. Kommitténs arbete startas upp i samarbete med berörda kansliresurser.

Vad är målet för friluftspaddlingskommittén?

Det övergripande målet för friluftspaddlingskommittén är att främja och utveckla friluftspaddling. För att uppnå det kan kommittén arbeta med till exempel:

  • Att främja förutsättningar för paddling.
  • Få fler att upptäcka paddling, göra paddling tillgänglig för underrepresenterade grupper.
  • Höja kunskapsnivån bland friluftspaddlare när det gäller teknik, säkerhet och miljö.
  • Stötta föreningar att starta upp friluftspaddlingssektioner.
  • Stötta föreningar som redan har friluftspaddling i att bredda och utveckla friluftspaddling.
  • Stötta och främja förutsättningar för Godkända Kanotcentraler.
  • Information om kanotleder.
  • Arrangera paddlingsaktiviteter.
  • Hållbarhetsfrågor som är relevanta för paddlare.
  • Samarbete och nätverkande med andra paddlingsaktörer- och organisationer.
  • Omvärldsbevakning, forskning och påverkansarbete.

Vad gör en kommittémedlem?

Som medlem tar du ansvar för att driva kommitténs frågor och uppnå dess mål, staka ut en väg för friluftspaddlingens utveckling framåt, arbeta både med helhet och med fokusfrågor. Arbetet sker genom träffar med kommittén, kontakter med kansli, andra berörda aktörer och parter, eget arbete mellan träffarna, ibland också genom medverkan i aktiviteter.

Du förväntas lägga tid och engagemang i ditt kommittéarbete. Det är inte ovanligt med ett (digitalt) kommittémöte i månaden (med uppehåll under sommaren), och däremellan kan det förekomma uppdragsrelaterade möten, läs- eller skrivarbete, kontakter med andra, research i sakfrågor och liknande. Med andra ord ska du inte vara rädd för att engagera dig handgripligen för att få saker att hända.

Anmäl ditt intresse

Skriv till oss och berätta varför du vill vara med i friluftskommittén, kortfattat om vem du är och ditt eget paddlingssammanhang, samt vad du tror att du kan bidra med i kommittéarbetet. Kommittén utses av Svenska Kanotförbundets styrelse. Skicka din intresseanmälan senast 15 november.

Dag Johansson
Generalsekreterare
dag.johansson@kanot.com
070-372 54 48

Katinka Ingves
Verksamhetsutvecklare Friluftspaddling
katinka.ingves@kanot.com
076-611 43 03

Publicerad: 2024-10-29

Senast uppdaterad: 2024-10-29

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV