2024 års laguppställning till Havskajakledarlägret bjuder på både på nya och välbekanta ansikten.
Jennie Hedrén Hasselros saknas på bilden. I år har vi toppat laget och kan bjuda på flera nyheter i programmet.
Detta händer på havskajakledarlägret
Vilket program vi har fått till i år! Och vilka instruktörer! Sommarens skärgårdsläger för havskajakledare inleds redan på fredagen med en gemensam trivseltur i den bohuslänska skärgården. På lördagen och förmiddagen på söndagen körs fyra parallella pass som alla bygger på de grundläggande hörnstenarna i Kanotförbundets utbildningar: teknik och pedagogik, ledarskap, säkerhet och miljö/hållbarhet. På söndagen finns sex spännande pass att välja på.
Missa inte årets Havskajakledarläger som anordnas i Heestrand på västkusten, norra Bohuslän den 23–25 augusti.
Planeringen för årets havskajakledarläger pågår för fullt och nu är programmet i det närmaste klart och våra vassa instruktörer är peppade på att inspirera och inspireras av er deltagare. Sista anmälningsdag är 1 juni, men anmäl dig så fort som möjligt. Redan nu är tre fjärdedelar av platserna bokade.
Lägrets första fyra pass bygger på Kanotförbundets utbildningar utifrån ett ledarperspektiv med innehåll om paddlingsteknik, miljö och hållbarhet, pedagogik, ledarskap och säkerhet. Med denna grund hoppas vi kunna inspirera kajakledare och instruktörer att utvecklas, knyta kontakter och bli stärkta i sitt ledarskap.
På söndagen fortsätter programmet med sex olika valbara pass med olika inriktning. Här välkomnar vi Jennie Hedrén Hasselros som tillsammans med Andreas Berg kommer hålla passet Inkluderande paddling (parakanot). Jennie är aktiv i Växjö Kanotklubb och jobbar på Kanotförbundet med att utveckla paddling för målgrupper med särskilda behov. Hon kommer vända på perspektiv och ge deltagarna värdefulla insikter och verktyg för att tänka lite smartare och kunna välkomna fler till verksamheten.
PROGRAM
Fredag
Gemensam trivseltur med lokal guide i skärgården
Lördag
Teknik och pedagogik
Effektiv framåtpaddling, stöttning, kantning och sculling. Det finns många termer och begrepp. Hur lär vi ut på bästa sätt och vad är det som främjar rörelseinlärning? Hur fångar vi deltagarnas intresse och får fler att vilja utveckla sina personliga färdigheter? Experimentera med fler pedagogiska modeller än IDEAS. Passet har sin utgångspunkt i Kanotförbundets verktyg för att beskriva delarna som bygger en bra teknik, Teknikpyramiden.
Ledarskap
Hur leder vi för att skapa trygga grupper? Hur får du som ledare deltagarna att känna sig sedda och delaktiga? Vad gör en ledare för att främja att turen eller kursen blir rolig och trygg för alla? I vilka situationer behöver du gå in och ta över, och hur gör du? Vi plockar upp nyttiga kunskaper från Kanotförbundets Havskajakledarutbildningar; Från att leda säkra turer till att “lämna över ratten” till deltagarna på olika sätt.
Säkerhet
När det oväntade inträffar. Olika scenarier kräver olika insatser. Vi jobbar med incidenthantering och hur vi undviker att det oväntade inträffar. Passet bygger på säkerhetsdelar ur Kanotförbundets ledarutbildningar samt GSRT – grundläggande säkerhets- och räddningsteknik.
Miljö och hållbarhet
Vattnet som förenar oss. Vi funderar kring hur vi kan skapa ett ökat engagemang för den miljön vi vistas i och får med oss några verktyg för fördjupad förståelse och för att kanske kunna väcka tankar kring hållbarhet hos våra deltagare. Passet bygger på Kanotförbundets kurs Miljöengagerad paddling.
Valbara pass söndag
- 3 roller: Instruktören, guiden, ledaren. Utforska ledarskapet ur tre olika perspektiv.
- Inkluderande paddling. Tänk smart och inkludera fler.
- Kvinnor och kajakledarskap. Prat och praktik.
- Upp-å-ner! Att lära ut roll.
- Räddningstekniker i skarpt läge. Fördjupning och praktiska moment.
- Lärande turpaddling. Låt platsen ta plats.
Mer information om de valbara passen skickas ut till alla anmälda efter sista anmälningsdag.
(Reservation för eventuella ändringar.)
Ledarlägret riktar sig till dig som är havskajakledare i en kanotförening, Scouterna, Friluftsfrämjandet, kanotcentral eller annan paddlingsverksamhet.
Boende sker på Kustnära Vandrarhem med gott om plats för alla. Detta kommer vara vår utgångspunkt. Några hundra meter härifrån finns Rådalens hamn – och Sveriges kanske bästa paddlingsvatten precis utanför.
Skynda dig att anmäla dig så du vet att du får plats, dock senast 1 juni.
För mer information och anmälan, följ länken.
Inspireras av förra årets läger – läs artikeln här.
Kontakt
Är du nyfiken på eller har frågor om ledarlägret är du välkommen att kontakta oss.
Åsa Andersson
asa.andersson@kanot.com
0766-395023
Katinka Ingves
katinka.ingves@kanot.com
0706-114303
Har du generella frågor om kanot och förbundets verksamhet kontakta oss gärna på info@kanot.com.