Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

SM-veckan 2022 med Kanotpolo & SUP

Just nu pågår SM-veckan i Linköping för fullt där kanotpolo och SUP är två av alla spännande sporter som är på plats.

SM-veckan genomförs varje år på olika orter i Sverige, vinter respektive sommar och är öppen för Riksidrottsförbundets medlemmar. I år hålls SM-veckan i Linköping 28 juni–3 juli och det har äntligen blivit dags för kanotpolo och SUP att äntra tävlingsbanorna.

Kanotpolo

Kanotpolo är ett fart- och fitnessfullt spel där manövrering av kanoten kombineras med bollteknik och lagspel.
Följ den fartfyllda och minst sagt spännande sporten 1–2 juli vid Stångs magasin, Kinda Kanal. Om du inte har möjlighet att se lördagens finalerna på plats så sänds de på SVT Play, 2 juli kl. 12.00-13.15.

Länk till sändingen på SVT Play hittar du här.
Spelschema, resultat och laguppställningar hittar ni här

Fakta
Kanotpolo är en lagsport som spelas på en begränsad spelplan med mål som hänger 2 meter över vattenytan på respektive kortsida.
I varje match spelar två lag om vardera fem spelare med en boll (modell vattenpoloboll). Lagkompisarna passar bollen inom laget med hjälp av paddeln och händerna för att slutligen få bollen i motståndarnas mål. Att det är tillåtet att tackla bollförande spelare är en publikfriande ingrediens.

– –

SUP

SUP är en rafflande tävlingsgren där en eller annan deltagare inte helt sällan trillar i vattnet. SUP paddlas med en enkelbladig paddel stående på en surfliknande bräda. SUP-paddling är på frammarsch i hela världen, inte minst på motionsnivå men även som tävlingsgren.
Följ racet i Teknisk Distans som körs 2 juli på Spångaån, Kinda Kanal. Även SUP sänds på SVT Play för dig som inte har möjlighet att vara på plats men ändå vill följa tävlingen, 2 juli kl. 10.00-11.00.

Mer infomation och resultat hittar ni här.

Fakta
Tävlingsformen stående paddling går ut på att deltagarna ska försöka komma först till mål efter att ha tagit sig runt en markerad bana på vatten. Deltagarna står på en surf-liknande bräda och paddlar runt banan med hjälp av en enbladig paddel. Tävlingarna genomförs på alla typer av vatten och i alla väderförhållanden vilket innebär att deltagarna även måste anpassa strategi och paddelteknik till de specifika tävlingsförhållandena. Tävlingsformen innebär även snäva vändningar och masstart. Beroende på tävlingsplats kan start och mål ske både på land och på vattnet.

– –

SM-veckan

SM-veckan genomförs varje år på olika orter i Sverige, vinter respektive sommar. SM-veckan är öppen för Riksidrottsförbundets medlemmar, 71 specialidrottsförbund, vilka representerar upp emot 210 idrotter. SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och värdstaden. Sveriges Television är sändande bolag.

Mer om SM-veckan och fler spännande sporter hittar du på deras hemsida.

Publicerad: 2022-07-01

Senast uppdaterad: 2023-01-10

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV