Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Guld-Ella avslutade maratonvärldscupen på topp

Ella Richter från Malmö Kanotklubb avslutade den sista dagen på världscupen i maraton i Prag, genom att återupprepa lördagens guldmedalj med ytterligare ett guld på maratondistansen.

Ella Richter slog till igen!

Världscupens sista dag öppnade med juniordamernas maratondistans på 19 km där Ella Richter och Elin Nyman från Malmö Kanotklubb snabbt tog kommando i förstaklungan. Snart fick dock Nyman roderproblem och fick bryta tidigt i loppet. Även Tilde Nilsson från samma klubb och Elin Höglund från Brunnsvikens Kanotklubb låg bra med i fältet från start.

Ella som visade på stark paddling dagen innan drog upp tempot i lyften och spräckte tätgruppen som snart bara bestod av Ella och tyskorna Caroline Fink och Hjordis Sommer. I avslutande lyftet ryckte Ella och behöll sedan luckan på 9 sekunder och kunde glatt ta sitt andra världscups-guld. Tilde paddlade in på en stark femteplats och Elin Höglund in som åtta.

Stark paddling av Philip

Därnäst var det herrjuniorernas tur, där alla killar kom iväg bra i starten. Starkast gick Philip Josefsson Sammeli från Näsets Paddlarklubb som tappade andraklungan i det kaotiska första lyftet, men drog därefter merparten och med lite krafter kvar på slutet paddlade in på en stark niondeplats, endast två minuter från medalj. I samma lopp paddlade Axel Nilvéus Olofsson från Malmö Kanotklubb och Axel Nordenskiöld från Waxholms Kanotsällskap in på en 15:e respektive 17:e plats.

Johanssons oflyt fortsatte

Därefter var det dags för Johanna Johansson (Lödde Kanotklubb) revansch från lördagens paddelbrott. Johanna låg länge med i klungan som slogs om topp 15, men fick snöpligt nog mot andra halvan av loppet sin kanot påkörd av en annan tävlande. Kraschen orsakade en två decimeter stor reva i kanoten som gjorde att Johanna med nöd och näppe inte hann sjunka innan nästkommande lyft. Det blev dessvärre två DNF på grund av materialhaverier den här helgen. Ibland har man inte flytet med sig.

Avslutade helgen gjorde Karl Brodén från Nyköpings Kanotklubb i herrarnas seniorklass. Karl öppnade starkt och låg i sju kilometer med i klungan som slogs om topp 10 innan han tappade något. Därefter blev det växeldragning resten av loppet innan ett roderislag gjorde det svårt att få en ärlig chans i spurten där han paddlade in på en 19:e plats.

Två guld och ett brons och den bästa världscupen resultatmässigt på juniorsidan de sista tio åren, bådar gott inför framtida tävlingar. Näst på tur för landslaget är EM i danska Silkeborg 28-31/7.

Resultat från helgen

Publicerad: 2022-07-01

Senast uppdaterad: 2022-12-08

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV