Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Guld i masters på Maraton-VM

Eva Berglund-Lindbäck stod för en makalös utklassning, när hon tog guld i 65–69-klassen på Maraton-VM i portugiska Ponte de Lima under måndagen.

Maraton-VM i Portugal håller igång hela veckan och tävlingarna inleddes med K1 och K2 i mastersklasserna under måndagen och tisdagen. På plats, fanns en liten men stark svensk trupp för att försvara de svenska färgerna.

Ponte de Lima bjöd på sol, högtaligt i celcius och en teknisk bana med lätt strömmande vatten och flera partier med möjligheter med broar och öar.

Först ut var Stefan "Sorken" Åkesson från Lödde kanotklubb i 65–69-klassen, där spanska Manuel Craviotto vann med stor stil. Därefter var det jämnt och Stefan paddlade starkt in på en fin åttondeplats, knappa 6 minuter från medalj.

Näst på tur var 70–74-klassen med Lars Ekberg och Lasse Heintz på startlinjen, båda från Kanotklubben Glid. Här blev det en klar utbrytning mellan fyra kanotister som slogs om segern, men därefter tampades Lars om 5–9:e platsen och slutade på en fin åttondeplats. Lasse öppnade hårt, men gick enligt egen utsago lite över gränsen och återhämtade sig inte fullt ut. Det blev ett tufft, men roligt lopp och en stark 13:e plats.

Johan Dahl också från KK Glid visade hög kapacitet och låg länge med i täten i 60–64-klassen, men efter en kapsejsning blev det tillslut en DNF.

Dagarnas prestation skedde däremot i 65-69-klassen av truppens ende dam, Eva Berglund-Lindbäck från Brunnsvikens Kanotklubb, som stod för tekniskt fin paddling och en klassuppvisning för sig. Eva visade på dominans och vinstmarginalen blev tillslut hela tio minuter ned till kanadensiskan Natalia Mokryakova!

En perfekt och inspirerande överlämning till juniorerna och seniorerna i maratonlandslaget som börjar sina tävlingar under torsdagen!