Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

VM-GULD till Melina Andersson!

23-åringen Melina Anderson, från Bråvikens Kanotklubb, var bäst av alla när shorttrack-distansen inledde Maraton-VM i Portugal idag. En mäktig uppvisning som alltså slutade med guld, Sveriges första på 24 år. Grattis, Melina!

Melina Andersson gjorde ett sensationellt lopp i det 3,4 km långa Short track-loppet på VM i portugisiska Ponte de Lima under torsdagseftermiddagen, när hon tog VM-guld och därmed Sveriges första VM-medalj på 24 år!

VM i kanotmaraton startade på bästa sätt under torsdagen för det svenska landslaget. 23-åringen Melina Andersson från Bråvikens Kanotklubb och Johanna Johansson, 26 år, från Lödde Kanotklubb tog sig båda vidare från morgonens försök i Short track (3,4 km inklusive två lyft där man springer 100 m med kanoten) till eftermiddagens final.

Väl i final visade Melina Andersson direkt att hon skulle vara med och fightas om topplaceringarna när hon tog spets från start. Efter drygt 1 km paddling var tätklungan fortfarande 12 kanotister stor och loppet var fortfarande öppet. Melina visade dock klasslöpning och spräckte upp fältet i första lyftet och kom loss med brittiska Samantha Rees-Clark och spanjorerna Eva Barrios och Estefania Fernandez. Melina fortsatte att grilla sina motståndare med att dra i täten i högt tempo. I mitten av loppet gick Fernandez upp och det var första gången någon visade motstånd, Melina svarade dock redan efter ett par hundra meter och in till andra och sista lyftet ökade Melina och fick en liten lucka.

Rees-Clark och Fernandez täppte dock till luckan, men Melina fortsatte forcera och in på upploppet tappade brittiskan och spanjorskan hade inget att sätta emot. Melina Andersson vann därmed VM-guld och Sveriges första VM-medalj på 24 år i maratondisciplinen.

Johanna Johansson paddlade även hon starkt och tog en stark 14:e plats, sin bästa VM-placering i K1.

Fler spännande lopp väntar

Shorttrack-distansen inledde hela Maraton-VM som nu fortsätter över helgen och avslutas på söndagen. För den svenska truppen väntar nu ytterligare lopp med flera fina chanser. Hela truppen hittar ni här. Nu riktas fokus istället mot den klassiska långa distansen. För Melina Andersson väntar nu först ytterligare chans till en ny individuell medalj. På söndagen avslutar hon i par med K2-kompisen Johanna Johansson. De båda vann EM-guld i Danmark tidigare under säsongen. Nu kör de VM tillsammans, konkurrensnivån höjs ytterligare ett snäpp men den svenska duon lär vilja vara med och slåss om det!

Kontakt på plats

Danny Hallmén, Förbundskapten
+4673-625 41 98
hallmen@kanot.com

Fulla resultat: https://timetable.canoemarathonportugal.com/index.php?gmt=1&gmt2=-60

Publicerad: 2022-09-29

Senast uppdaterad: 2022-12-08

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV