Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Historiskt mästerskap med makalöst medaljregn!

Fyra medaljer på fyra dagar – det är facit när VM i maraton i Ponte de Lima, Portugal summeras. Det gör det till Sveriges bästa VM någonsin, men Melina Anderssons bedrift gör både henne och detta mästerskap historiskt på flera sätt.

VM-drottningen Melina Andersson från Bråvikens Kanotklubb gör ett historiskt världsmästerskap när hon tar medalj i alla sina lopp. Men det var inte självklart att det skulle bli så.

Melina hade redan skrivit historia genom att vinna VM-guld i både U23- och seniorklassen på de två inledande dagarna. Med dessa två lopp i kroppen och ett tredje som väntade på söndagen tillsammans med Johanna Johansson i K2 var det inte en självklarhet att hon skulle köra lördagens race K1 26 km. Om hon valde att starta, och därmed köra alla lopp, skulle hon återigen bli historisk eftersom ingen annan gjort det tidigare. Nästa säsong blir hon senior och det var i så fall nu hon skulle ta chansen. Melina tog den möjligheten trots att hon kände sig sliten och som hon gjorde det – hon tog silver.

Söndagens race över 26 km tillsammans med Johanna Johansson (Lödde Kanotklubb) blev även det en succé. Det var ett tufft och spännande lopp där det hände mycket hela vägen, inte minst i lyften. Sverige tappade mark i näst sista lyftet och Spanien och Ungern fick en lucka på några meter. Den svenska duon lyckades inte täppa avståndet, men gick starkt i sin klunga, gick ifrån på slutet och kunde säkra en tredjeplats och bronsmedaljen.

Melina Andersson blir därmed den enda kanotisten i världen som kört alla lopp och tagit medalj i dem alla, på ett och samma mästerskap – någonsin, på både dam och herrsidan. Hennes höga kapacitet och mentala fokus genom hela mästerskapet imponerar, inte minst på förbundskapten Danny Hallmén.

”Det här är det mest otroliga jag sett någon göra i kanot! Det kan vara svårt att ta in, men det Melina gjort motsvarar att springa två 5000 m lopp en dag, ett maraton dagen efter, ett till maraton dag tre och sen avsluta med ett maraton den fjärde och sista dagen, säger förbundskapten Danny Hallmén.

Historiskt världsmästerskap i maraton

VM-guld | K1 Shorttrack Melina Andersson
VM-guld U23
| K1 Distans 23 km Melina Andersson
VM-silver
| K1 Distans 26 km Melina Andersson
VM-brons
| K2 Distans 26 km Melina Andersson/Johanna Johansson

  • Första kanotist någonsin, på både dam- och herrsidan, att göra fyra starter på ett VM
  • Första kanotist någonsin att vinna VM-guld i både U23- och seniorklassen på samma mästerskap
  • Första kanotist någonsin, på både dam- och herrsidan, att ta fyra VM-medaljer på fyra starter, och dessutom på fyra dagar
  • Sveriges första VM-guld i maraton sedan 1998, alltså på 24 år
  • Sveriges bästa VM-resultat någonsin i medaljer räknat

Om vi missat något – hör gärna av dig så fyller vi på!

– –

Resultat

Utöver dessa fantastiska resultat finns det flera starka prestationer att lyfta från detta världsmästerskap för junior, U23 och senior. Ella Richter (Malmö Kanotklubb), som tidigare i somras tog två segrar i världscupen i Prag, paddlade in på en fin femteplats på K1 19 km i juniorklassen. Ella körde även K2 tillsammans med Elin Höglund (Brunnsvikens Kanotklubb), men där blev de tyvärr rammade, välte, tappade mark och därmed möjligheten att vara med och slåss om medaljerna. De tog dock revansch när de paddlade in på en fin tolfteplats i seniorklassen på K2 26 km under söndagen. En strålande prestation där de inte var mer än drygt 20 sekunder efter den K2:a som vann brons på EM.

Martin Nathell från Ängelholms Rodd & Kanotklubb gjorde också ett starkt lopp på K1 30 km när han paddlade i mål som elva i sin maratonpremiär i seniorklassen.

Fullständiga resultat hittar ni här.

Kontakt

Danny Hallmén
Förbundskapten Maraton
danny.hallmen@kanot.com

Publicerad: 2022-10-03

Senast uppdaterad: 2022-12-08

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV