Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Dubbla BRONS för Joakim Lindberg på världscupen!

I helgen var det världscup i Brandenburg, Tyskland och som enda svensk på plats visade Joakim Lindberg hög klass i både Short Race och Long Race 30 km när han tog två brons. Stort grattis!

Efter de två inledande världscuperna i sprint där han tagit två medaljer, ett brons och ett silver, på distansen K1 5000 m, visade Joakim Lindberg från Finspångs Kanotklubb åter igen att långdistans är hans grej under världscuptävlingarna i Brandenburg 1–2 juni.

– Det har varit ett tufft schema och mycket resande med först OS-kval, två sprintvärldscuper och en maratonvärldscup – allt på mindre månad. Det är väldigt roligt att få till det på flera lopp i rad och få en bra start på säsongen. Det är mycket som ska stämma för att man ska nå pallen och det är små marginaler i de ögonblicken när dessa loppen avgörs med lyft och allt. Mycket kan gå fel, säger Jocke och skrattar.

Så här sammanfattar Jocke själv sin fina tävlingshelg.

Short Race – "bland det jobbigaste jag gjort"

Inför shorttracken så hade jag bestämt mig för att försöka ligga med långt fram in till första lyftet, vilket är viktigt då det nästan alltid spricker upp där. Men det var riktigt hård körning fram till första vändningen efter ca 500 m och jag var inte med så långt fram som jag hoppats. Det blev ett slitigt första varv och jag kom in som 7–8:a till första lyftet. Jag fick till ett väldigt bra lyft och körde hårt direkt efter lyftet för att komma ikapp täten igen. När jag kom ikapp blev vi en klunga om sex personer och vi höll ihop under varv två ända in till sista lyftet. Och där blev det fullt ös och riktigt hård löpning mellan alla och kamp om positioner.

Ut från det lyftet kom jag loss med Philip Knudsen från Danmark och José Ramalho från Portugal. Jag kände direkt ut på sista varvet att jag legat på rött och slitigt för länge. Jag hade inte något alls kvar att köra med, var extremt trött och fick gräva väldigt djupt. Slutvarvet blev något av det jobbigaste jag gjort i min karriär, farten gick aldrig ned och jag fick verkligen slita flera gånger för att få rätt position. Jag blev tvungen att till slut ge mig med ca 150 m kvar. Men jag var väldigt glad över en bronsmedalj i det startfältet!

Resultat Short Race

1:a Philip Knudsen, Danmark
2:a José Ramalho, Portugal
3:a Joakim Lindberg, Sverige

Long Race – "nöjd i imponerande motstånd"

Det långa 30 km-loppet blev lite avvaktande första varvet med en stor klunga på 15–20 personer. Min plan var att bara spara så mycket energi det gick första varvet för att sen ta mig upp på en bra position långt fram inför första lyftet, och det lyckades helt perfekt. Jag kände tidigt att jag hade en bättre dag än på shorttracken och återhämtade mig snabbt när jag låg på våg.

Vid andra lyftet så sprack det upp och vi var fyra som kom loss, topp tre smat Quentin Urban från Frankrike. Vi höll ihop den klungan hela loppet tills det bara var ett varv kvar och då blev det ryck i lyftet. Den ena fransmannen gjorde ett misstag vid ilägget och tappade vår klunga och vi tre medaljörer kom loss. Tyvärr blev även detta spurtvarv tungt. Jag hade lite samma känslan som i shorttracken av att inte riktigt ha den där sista växeln som krävdes för att slåss om guld och silver. Men även här är jag väldigt nöjd med ett brons i riktigt hårt motstånd och samtidigt imponerad av framförallt Philip Knudsen. Jag vet hur mycket hårt slit jag lägger ner året runt och hur hårt han måste jobbat för att nå denna nivån – hatten av för honom.

Resultat Long Race

1:a Philip Knudsen, Danmark
2:a Jeremy Candy, Frankrike
3:a Joakim Lindberg, Sverige


Foto Planet Canoe

Publicerad: 2024-06-03

Senast uppdaterad: 2024-06-03

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV