Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Tre medaljer till Sverige och stolta medaljörer – Melina Andersson (två guld, ett brons) och Ella Richter (ett brons).

Nöjd förbundskapten summerar VM

Det är en mycket stolt och nöjd förbundskapten Magnus Ljungberg som sammanfattar ett imponerande VM med totalt tre medaljer. – Det händer stora saker när en speciell grupp människor stöttar och hjälper varandra!, summerar han.

Årets världsmästerskap gick av stapeln i Metkovic, Kroatien. Sverige åkte dit med en trupp på nio tävlande, tre ledare och flera supportavdelning föräldrar. På plats från Sverige fanns även tävlande Jennie Hedrén Hasselros som deltog i ICF:s satsning för att på sikt införa parakanot i det officiella VM-programmet. Mästerskapet var det största som har arrangerats under ICF med mer än 400 deltagare och 46 deltagande nationer. Det var med andra ord upplagt för stentuffa lopp.

Resultat

VM-guld K1 Short Race – Melina Andersson
VM-guld K1 Maraton – Melina Andersson
VM-brons K2 Maraton – Melina Andersson/Ella Richter

7:a K1 Maraton – Moa Nilsson (junior)
10:a K2 Maraton – Joakim Lindberg/Martin Nathell
11:a K1 Maraton – Ella Richter (U23)
11:a K1 Maraton – Karl Brodén (U23)
12:a K1 Maraton – Arvid Söderman (junior)
17:e K2 Maraton – Moa Nilsson/Tyra Sivtoft (junior)
23:a K1 Maraton – Axel Nilvéus Olofsson (junior)

Alla resultat från VM hittar ni här.

Torsdagen

Under torsdagen tävlade först juniordamerna och Sverige hade en startande i fältet, ingen mindre än Moa Nilsson. Moa har starka resultat med sig från säsongen med en seger iAmsterdam Waterland Canoe Marathon från i våras och en fjärdeplats på EM i shorttrack. Moa tog starten och flög fram över floden i inledningen. Klungan formerades senare om och Moa hamnade en bit bak i fältet. Efter stabila lyft och stark paddling kunde Moa paddla in på en 7:e plats, hennes klart bästa långlopp på den internationella scenen som junior.

Senare under dagen var det dags för seniorernas korta lopp. Maratondrottningen Melina Andersson tog sig enkelt vidare genom att vinna sitt heat och Joakim Lindberg hade oturen att tyvärr bli diskad från sitt heat efter att oavsiktligt ha orsakat en kapsejsning. Efter incidenten tog dock Jocke helt på sig skulden, bad juryn låta den drabbade tävlande få en plats i finalen. Juryn instämde och då även arrangören uppskattade Jockes fina inspel tilldelades han utmärkelsen Jörn Cronberg Award för ”outstanding sportmanship and fair play”.

Dags för final och Melina, som var försvarande mästarinna, utmanades av två ungerskor. Målet var att gå hårt i lyften och den taktiken gav maximal utdelning. Melina kunde defilera i mål och försvarade sitt guld för andra gången och tog sitt tredje raka guld!

Fredagen

Det var dags för juniordamerna, Moa Nilsson och Tyra Sivtoft, att ta sig an maratondistansen. Tjejerna kom iväg bra, men lyckades inte hålla ungerskornas våg när fältet gick ihop och hamnade långt efter första varvet. Vid de första lyftet tappade tjejerna styrningen och fick byta roder i nästkommande lyft. Tjejerna kom i mål som 17:e ekipage, förstås inte alls det resultat som de hade hoppats på.

På eftermiddagen var det sedan dags för Ella Richter och Karl Brodén att köra U23-klassen. Ella som körde i damklassen fick till ett godkänt lopp där hon fick slita ordentligt i värmen – en 11:e plats i ett tufft startfält är ett bra resultat. Ella började sedan ladda om inför K2:an med Melina. Karl gjorde sitt första maratonlopp för i år på den internationella scenen och gjorde det bra. Han visade att han har en hög kapacitet och jagade ikapp förstaklungan flera gånger. När det drog ihop sig på slutet var Karl med i kampen om topp 10-placeringar, men slutade på en 11:plats.

Lördagen

På lördagsmorgonen var det återigen dags för damseniorerna att göra upp och med Melina Andersson på startlinjen skulle ungerskorna få kämpa för att behålla sin världsmästartitel.

Första varvet var inte halsbrytande på något sätt utan en relativt stor klunga tog sig runt de första 7 km in till första lyftet. Där sprack fältet av och Melina hamnade i topp fyrafältet med ungerskorna som drog iväg. Melina paddlade i par med australiskan ungefär halva loppet, men vid isättet kapsejsade hon tyvärr vilket medförde att Melina på en tredjeplats. Och där hände något. Melina började knapra in på det ungerska paret och med ett varv kvar var hon tillbaka i täten. Inför sista lyftet låg Melina i tät och kunde sätta i först. Ungerskan Vanda Kiszli kom ikapp och Melina la sig på våg inför spurten. Med ca 200 meter kvar gick bestämt Melina om och kunde återigen korsa mållinjen först. Genom segern detroniserade hon ungerskan som varit dominant på distansen de senaste fem åren.

Tävlingen fortsatte sedan med juniorerherrarnas K1-lopp med Axel Nilvéus Olofsson och Arvid Söderman. Killarna gjorde vad de kunde mot det tuffa motståndet och fick med sig viktiga erfarenheter för framtiden. Arvid slutade 12:a och Axel på en 23:e plats. Juniorloppet var på en extremt hög nivå och den grenen har verkligen utvecklats de senaste två åren i termer av taktik och kapacitet.

Söndagen

På den sista tävlingsdagen var det dags för både juniorherrarna som seniorerna att sätta sig på startlinjen. Denna gång i K2 i respektive klass.

Juniorherrarna hade åter igen otur och fick sitt roder sönderkört av en medtävlande. De tvingades stanna och böja tillbaka det, något som kostade mycket tid. Killarna bestämde sig ändå för att genomföra loppet och tog sig i mål som sista par.

Duon med Ella/Melina var ett relativt oprövat kort i internationella sammanhang. På förlägret i Malmö körde de bra och kommunikationen i båten fungerade, så det kändes okej att sätta dem på startlinjen trots minimal samträning. Duon kom iväg bra och tog våg på den starka ungerska båten och de visade tidigt att de ville vara med och slåss om framskjutna placeringar tillsammans med Ungern, Spanien och Sydafrika. Den ungerska båten fick gälla som storfavorit och det var mycket riktigt de som dominerade loppet där Ella/Melina hamnade i klunga med spanjorskorna. Efter ett roderhaveri på den andra ungerska båten var det nu klar medaljchans för de svenska tjejerna. I ett starkt sista lyft fick de ett bra läge att lura den spanska båten. De gick på utsidan mot mållinjen där det är mer strömt, men var starka nog att lägga åtta sekunder mellan sig och Spanien – Sverige korsade mållinjen som trea. Nämnas bör också att den spanska båten som blev Europamästare slutade på en 6:e plats.

Efter damernas medaljrace var äntligen dags för Joakim Lindberg och Martin Nathell att mäta sina krafter mot de bästa i världen i maraton. Duon hade inte den bästa uppladdningen inför mästerskapet, men var redo. De fick dock en knackig start och trängdes med många båtar i starten. På de inledande 7 km fick de en okej resa, men när det drog ihop sig mot lyft var de en bit ifrån täten. Seniorherrarna kämpade med att hålla kvar sig i klungan, men fick släppa både första- och andraklungan förbi sig. De slutade på en 10:e plats och tar med sig en stor portion erfarenhet och ännu mer tändvätska till nästa gång.

Nöjd kapten!

Förbundskaptenen Magnus Ljungberg är väldigt nöjd med resultaten och genomförandena av loppen. Han lyfter framför allt tre saker in mot nästa års mästerskap.

  1. Ge aldrig upp!
  2. Skydda ditt roder i lyften.
  3. Stora saker händer när en speciell grupp människor stöttar och hjälper varandra!

Kontakt

Magnus Ljungberg
Förbundskapten Maraton
mange@paddelkraft.se
070-388 17 95

 

JOakim lIndberg tilldelades på VM Jörn Cronberg Award för ”outstanding sportmanship and fair play”.

Publicerad: 2024-09-25

Senast uppdaterad: 2024-09-25

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV