Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Wilma Axelsson berättar om sin första upplevelse av kanot.

Att få ta plats – min upplevelse av kanot

Ett av Svenska Kanotförbundets kärnvärden är "trygg" och det betyder att alla ska känna sig värdefulla och få stöd utifrån sina förutsättningar. Möt Wilma som berättar om att äntligen få ta plats – att få känna sig välkommen istället för ifrågasatt.

För ett tag sedan fick Wilma Axelsson möjlighet att testa på kanot tillsammans med vår projektledare Jennie Hedrén Hasselros på Oskarshamns Kanotklubb. Det här är hennes berättelse från den minnesvärda upplevelsen.

– Jag heter Wilma, är rullstolsburen och född med ryggmärgsbråck. Jag brinner för tillgänglighet, inkludering och att alla ska få möjlighet att delta på sina egna villkor. Som funktionsnedsatt har jag ofta stött på hinder inom idrottsvärlden – både fysiska och sociala. Det har funnits stunder där jag känt mig som en gäst snarare än en självklar deltagare, där min närvaro behövt motiveras istället för att bara accepteras.

Men mitt möte med kanotsporten blev något annat. Jag blev inte ifrågasatt, inte begränsad – jag blev välkomnad. Istället för att fokusera på vad jag inte kunde, handlade det om att hitta lösningar för att jag skulle kunna. Den känslan, att få ta plats utan att behöva kämpa för den, är ovärderlig.

Att få sitta i en kanot, känna vattnet röra sig under mig och uppleva friheten i paddlingen var något jag aldrig trodde skulle vara möjligt. Men det var det. Och det är just därför det är så viktigt att idrotten är tillgänglig – för att alla ska få chansen att uppleva den känslan.

Om du någon gång tvekat på om en sport är för dig – våga testa.
För du har rätt att vara där.
Du har rätt att ta plats.

Wilma Axelsson

Bassäng med kvinna i kanot. Det står en rullstol vid sidan.


Kontakt

Blir ni inspirerade av Wilmas berättelse? Har du en funktionsnedsättning och vill testa kanot, eller blir ni som förening sugna på att anordna ett prova-på-tillfälle? Välkommen att höra av er till oss så hjälper vi er.

Jennie Hedrén Hasselros
Projektledare – Paddlingsdrömma för alla
jennie.hasselros@kanot.com
073-550 15 25


Kvinna i rullstol och två herrar tittar på en kanot. Utomhus på en strand.

Publicerad: 2025-03-17

Senast uppdaterad: 2025-03-17

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV