Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Ungdomslandslaget, U16

Ungdomslandslaget, U16 i sprint deltar varje år på Nordiska Mästerskapen, ett mästerskap mellan Sverige, Norge, Danmark och Finland. Det är ett bra tillfälle till utbyte mellan de nordiska länderna och samtidigt en inblick i att tävla internationellt inför kommande junior- och seniorkarriär.

Ungdomslandslaget ska verka som en avstämning längs vägen mot junior- och sen senioråldern för de kanotister som hunnit längst i sin utveckling och inte ett avgörande steg för en framtida landslagskarriär.

Inom ungdomslandslaget finns ett långsiktigt tänk kring allsidig utveckling utan specialisering och uttagningarna görs utifrån samtliga distanser. Att vara en del i ett lag och bidra till en positiv stämning är, parallellt med själva tävlingsaktiviteten, ett lika viktigt inslag som i de äldre landslagen.

Nordiska mästerskapen, distanser

200 meter K1, K2, K2 Mix, K4 och mixstafett (6 deltagare per lag)
500 meter K1, K2 och K4
1000 meter K4
2500 meter K1 och K2

Uttagning till tävlingar

Inför varje NM sker separata uttagningar – under aktuell information presenteras uttagna trupper och aktuell uttagningskriterier finns nedan.

Aktuell information

Här läggs aktuell information gällande uttagningar, PM med mera.

Viktiga dokument

Som uttagen i landslaget representerar man inte bara svensk kanot och Sverige, man är även en viktig förebild för många – inte minst barn och unga. Därför finns riktlinjer och polycier för hur man ska uppföra sig och vad som gäller i olika situationer.

SKF:s Breddelitsatsning Ungdom

Den 1 oktober 2021 startade Svenska Kanotförbundet upp en långsiktig satsning i syfte att lyfta svensk kanot inom sprint och maraton med sikte mot framtiden. Den involverar ungdomar i åldern 14–16 år, juniorer, seniorer samt para. Ramen för satsningen är SKF:s träningssystem som beskriver vilka insatser och utvecklingsmiljöer det finns för varje ålderskategori. Tanken är att jobba strategiskt och att lära för varje år för att i nästa steg kunna stimulera till utvecklande insatser.

Syftet med breddelitsatningen är att i åldern 14–16 år att träna med andra aktiva från sin region, få praktisk och teoretisk kunskap inom träning, teknik och besättning samt att lära känna nya aktiva och ha kul tillsammans.

Läs mer om SKF:s Breddelitsatsning Ungdom här.

Teamledare

Lovisa Sandström och Isak Dahl är ledare för Ungdomslandslaget och ansvarar för uttagning och förberedelser inför Nordiska Mästerskapen för ungdomstruppen.

Kontakt

Lovisa Sandström
lovisa.sandstrom@me.com

Isak Dahl
isda04@outlook.com

Publicerad: 2022-12-02

Senast uppdaterad: 2024-04-11

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV