Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Info om Olympic Hope

Med anledning av inkomna önskemål att delta i Olympic Hope-tävlingen i Slovakien har SKF sett över och gett en inriktning för deltagande.

Olympics Hopes är en stor internationell tävling för ungdomar i åldern 15, 16 och 17 år som årligen arrangeras i mitten av september. SKF har inte haft med denna tävling i sitt upplägg tidigare p.g.a. ett antal olika orsaker som ekonomi, skolan har börjat, krockar med nationella tävlingar som besättnings- och höstregattan. Vid några tidigare tillfällen har Kanotgymnasiet sanktionerats att åka dit. Denna tävling har inte heller varit aktuell de senaste åren p.g.a. coronasituationen.

Nästa år kommer SKF åka med en trupp till denna tävling för att sedan utvärdera hur vi kommer att göra i framtiden. Nu har det kommit in ett antal förfrågningar från aktiva och ledare om att få sanktion att åka dit och tävla för Sverige och stå för planering och omkostnader själva. SKF ser i grunden positivt på att aktiva vill tävla internationellt och skaffa sig erfarenhet inför framtiden och har beslutat att sanktionera detta för en mindre trupp på 5-6 aktiva utifrån följande riktlinjer, förutsättningar och medskick.

Riktlinjer

 1. Aktiva som deltar på JVM i sprint helgen före Olympic hopes kommer inte att vara aktuella att åka.
 2. Aktiva som aspirerar på en plats till maraton VM i slutet av september rekommenderas inte att åka med tanke på ledighet från skolan, risk för sjukdom och träningsförberedelser.
 3. SKF har rankat de tre-fyra främsta aktiva födda 2005:orna (som inte faller under riktlinje nr 1 & 2), de två främsta 2006:orna och den främsta 2007:an sammanslaget på 200m och 500m (även 1000m jun) utifrån årets SM resultat. Dessa aktiva har kontaktats och vi har fört en diskussion kring lämpligheten och möjligheten att åka på tävlingen. Vi trycker även på krocken med besättningsregattan och vikten av att gå i skolan.

Förutsättningar

 1. För att tävlingen ska bli av krävs att en-två ledare anmäler sitt intresse att hjälpa till.
 2. SKF sköter anmälning, bokning av logi medan övrig logistik och planering sköts av de aktiva/ledare som kommer att delta.
 3. Tävlingen går fre-sön så resa behöver ske på torsdagen och måndagen. Den aktive behöver vara ledig från skolan to, fre & lö.
 4. Kostnaden beror på vilket sätt man väljer att resa bil alt flyg (till Wien), logimöjlighet finns från resesätt man väljer, klass på boendet från 50-90Euro/natt samt om man hyr (ca 40-50E/dag) eller kör ner kanoterna. Ledarens omkostnader behöver också täckas av deltagarna.
 5. Anmälan behöver göras omgående eftersom den preliminära anmälningstiden redan gått ut.
 6. Sverige får max starta med två kanoter per distans. K1 200m, 500m, 1000m, K2 200m & 500m för alla utom 2005 H som kör K2 200m & K2 1000m, K4 200m & 500m gemensam klass H & D.

Att tänka på och värdera

 1. Besättningsregattan går samma helg – det är ett mycket bra tillfälle att köra besättning med flera olika personer!
 2. Kan och är det lämpligt att jag tar ledigt från skolan?
 3. Har jag tränat adekvat senaste tiden? Det kommet att vara tuff konkurrens.
 4. Är det värt att lägga dessa pengar på denna tävling jämfört med att vara hemma?

Publicerad: 2022-08-17

Senast uppdaterad: 2022-12-23

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV