Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Stark första finaldag på världscupen i sprint

Första dagen med finalpass är avslutade i Szeged, Ungern och med fina insatser av de svenska kanotiserna.

Efter två dagar med försök och semifinaler stod det klart att tre svenskar tagit sig vidare till A-final under lördagen – Petter Menning (Vaxholms KS) och Theodor Orban (Lödde KK) på K1 200 m och Melina Andersson (Bråvikens KK) på K1 500 m.

Herrarnas final på K1 200 m blev en rafflande uppgörelse mellan Litauen som slutade etta (Arturas Seja) och tvåa (Ignas Navakauskas). Petter Menning var med och fightades om tredjeplatsen, men fick i mål se sig slagen med endast sju hundradelar av Badri Kavelashvili från Georgien. Theodor Orban gjorde ett starkt lopp och paddlade in på en fin åttondeplats.

På OS-distansen K1 500 m visade Bråvikens Melina Andersson återigen att hon är ett namn att räkna med framöver. Efter ett starkt lopp, men dock en liten bit upp till topplaceringarna, slutade hon på en åttondeplats i en tuff final som vanns av dominanten på damsidan Lisa Carrington från New Zealand.

Under söndagen fortsätter tävlingarna och med ytterligare A-finaler. På damer K2 500 m, tillika OS-distans, ser vi rutinerade mästerskapskanotisten Linnea Stensils (Vaxholms KS) tillsammans Moa Wikberg (Karlstads PK) möta åtta andra starka besättningar – det ska bli riktigt spännande att se vad de kan göra.

Första världscupen för säsongen avslutas med eftermiddagens spännande K1 5000 m lopp med Joakim Lindberg (Finspångs KK), Eric Hedin (Karlstads PK), Ella Richter (Malmö KK) och Melina Andersson. Det finns förhoppningar om fina prestationer, både av Joakim som vann VM-guld och Melina som tog VM-silver U23 – på just den här distansen 2022.

Följ tävlingarna

Startlistor och resultat hittar du här.
Program för helgen finns här.
Livestream – Planet Canoe´s kanal på Recast

Generell information kring tävlingen finns på ICF:s hemsida – Canoe Sprint World Cup, Szeged 2023

Glöm inte att följa Swedish Sprint Kayak Teams officiella Facebooksida för löpande uppdateringar – följ här.