Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Två giganter stod för en perfekt VM-avslutning!

Jocke Lindberg och Petter Menning satte guld- och silverskimmer på ett starkt svenskt Sprint-VM med två medaljer och flera topplaceringar!

Sprint-VM i Kanada är till ända. Med fjolårets succé-VM i Köpenhamn i minnet fanns förhoppningar om ett nytt fint mästerskap. Konkurrensen i världskanoten är dock stentuff och många länder gör rejäla satsningar och fina resultat. Den svenska truppen klev in i mästerskapet något stukad då Julia Lagerstam tvingades stanna hemma p.g.a. förkylning. Övriga höll sig friska och i onsdags drog VM igång.

Det blev ett nytt mycket väl genomfört VM av Sverige!

Jocke Lindbergs GULD

Finspångs Kanotklubbs Jocke Lindberg har många gånger visat att han har hög kapacitet. I det avslutande loppet fick han äntligen visa det fullt ut. Ett taktiskt fulländat lopp där han undvek strul genom att ständigt ha kraft och fart att ha rätt positioner. Nyheten i mästerskapssammanhang, att addera två lyft i 5000 m-loppet, passade maratonmeriterade Jocke ypperligt. Att kunna defilera och vinna VM-guld med 17 sekunders marginal är få förunnat, för Jocke blev drömmen sann! Guldet var även Sveriges första på 5000 m-distansen på herrsidan. Historiskt bra med andra ord!

Petter Mennings SILVER

Petter Menning, Vaxholmskanotisten som under ett decennium skämt bort oss med inte mindre än fyra individuella VM-medaljer gjorde det igen. I 200 m-grenen, där hundradelar avgör, var han - IGEN - framme i final. Väl i final plockade han fram lejonet och paddlade hem sin femte (FEMTE!) VM-medalj. Det är stort, så inihelsikes stort! Det har funnits många stora svenska kanotister genom tiderna. Inom grenen sprint är det dock bara Gert Fredriksson som har fler individuella VM-medaljer (sju st). Historiskt bra med andra ord!

Fin gemenskap efter 200-finalen där kanotisterna tackar och gratulerar varandra.

Finalerna - 5:a, 6:a, 7:a, 8:a, 10:a

• Linnea Stensils och Petter Menning, en ren Vaxholms-K2:a, stod för ett fint lopp i finalen över K2 Mix 500 m. Finalen kördes blott 38 minuter efter Linneas final på K2 500 m (med Moa Wikberg) men duo Stensils/Menning krigade hela vägen och paddlade in som femma!
  • Dennis Kernen gjorde en strålande VM-debut på distansen K1 500 m. VM-final och väl där en sjätteplats. En ruggigt fin prestation av 21-åringen som är fostrad i Katrineholm men som sedan flera år tävlar för Nyköpings Kanotklubb.

Världstoppresultat av Stensils/Menning, Kernen, Stensils/Wikberg och Nathell!

• Linnea Stensils och Moa Wikberg (Karlstads Paddlarklubb) tog Juniorguld tillsammans 2012. Nu, 10 år efteråt, satt de åter i samma K2:a på såväl 200 som 500 m. De levererade fin paddling och tog sig till dubbla VM-finaler! på 200 m blev det en sjundeplats och på OS-distansen 500 m en åttondeplats. En härlig comeback av Stensils/Wikberg!
  • Martin Nathell hade siktet inställt på final på K1 1000 m. Det räckte dock inte riktigt hela vägen fram i en stentuff semifinal och 27-åringen från Ängelholms Kanot och Roddklubb fick ladda om för B-final. Väl där visade han A-finaltakter och vann en fin seger och blev därmed tia på OS-distansen, Martins bästa individuella VM-resultat någonsin.

Semifinal för Kernen/Nathell och Rebecka Georgsdotter (som även var på G på 5000 m)

Dennis Kernen och Martin Nathell vann VM-guld tillsammans på K2 1000 m 2021. Inför årets säsong har OS-distansen K2 500 m stått i fokus, vilket de även var uttagna att köra i Kanada. 500-distansen där såväl 200 m-kanotister som 1000-kanotister möts för att sikta mot en plats till OS i Paris 2024 utgör ett riktigt getingbo. Kernen/Nathell nådde semifinal men där tog det stopp denna gång efter en åttondeplats.

Rebecka Georgsdotter var i hetluften på både K1 500 m och K1 1000 m. Hon nådde semifinal på båda distanserna. På 1000 m skiljde endast knappa tre tiondelar från en plats i finalen. Surt när tiondelarna är på fel sida men ett starkt lopp av Rebecka.

Nyköpings Kanotklubbs Rebecka körde även K1 5000 m. Tyvärr så blev det oförtjänt struligt redan på första sträckan då italienskan tippade och blockerade vägen för Rebecka som fick tvärstopp och sedan fick lägga många sekunder på att backa och ta sig runt den simmande italienskan. Där grusades även förhoppningarna om en framskjuten placering för Rebecka som annars är en erkänt duktig långloppskanotist!