Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

GULD och BRONS på världscupen i Ungern!

När världscupens finaldagar drog igång i Ungern visade den svenska truppen att man blir att räkna med i år - guld på K2 Mix 500 m genom Martin Nathell och Melina Andersson och senare brons på K2 500 m signerat Linnea Stensils och Julia Lagerstam.

Världseliten är samlade i ungerska Szeged för världscup 1, en lite extra spännande säsongsöppning då bl.a. OS i Paris hägrar i början av augusti.

Den svenska truppen öppnade upp tävlingarna på allra bästa sätt och paddlade hem två medaljer redan den inledande finaldagen!

Martin Nathell och Melina Andersson inledde med att vara bäst av alla i finalen på K2 Mix 500 m. En tät final där Portugal utmanade svenskarna rejält hela vägen över mållinjen, men Nathell/Andersson höll hela vägen in, blott 8 hudradelar före Portugal. I samma final paddlade dessutom Theodor Orban och Julia Lagerstam som slutade på en fin femteplats.

När det var dags för K2 500 m-final i damklassen var det svenskt på startlinjen igen. Linnea Stensils och Moa Wikberg är som bekant redan uttagna på distansen inför OS i Paris, men när Moa fick feberkänningar tidigare i veckan fick Julia Lagerstam göra ett sent inhopp med Linnea. Även Stensils/Lagerstam paddlar mycket fint tillsammans och i finalen var de med i topp direkt från start. Det blev en hård kamp om placering 2-4 efter Nya Zeeland som tidigt tog spets och kunde vinna med viss marginal. Bakom dem var det desto jämnare. Den danska medaljduon från VM 2023 blev till slut tvåa och bara tre tiondelar bakom dem paddlade Linnea och Julia hem bronset, precis före Polen.

Två glimrande medaljer följdes även upp av fler starka resultat.

  • Julia Lagerstam paddlade en tredje final under lördagen då hon även hade kvalificerat sig på K1 200 m. K1-finalen avgjordes kort efter K2 500 och det blev tufft att ladda om efter den urladdningen, det blev en niondeplats för Julia.
  • Dennis Kernen var nära en A-final på K1 500 m men blev fyra i sin semifinal. under lördagen paddlade han istället B-final där han slutade trea, knappa tre tiondelar från segraren.

Följ tävlingarna

Världscupen fortsätter med fler spännande distanser för den svenska truppen resten av lördagen och med idel finalpaddlingar under söndagen.

Officiell webbsida för de båda tävlingarna hittar du här.

Preliminärt tidsprogram hittar du här.
Preliminär startlista här.
Resultat här.

LiveStream tillbaka på Youtube

Inför 2024 har Planet Canoe valt att gå tillbaka till Youtube som sin huvudsakliga kanal för ICF:s livesändningar, dock krävs medlemskap. Som Planet Canoe YouTube-kanalmedlem får man exklusiv tillgång till livebevakning av alla ICF:s stora internationella evenemang under 2024.

Kontakt

Per-Erik "Peken" Rönnestrand
Förbundskapten Sprint & para
peken.ronnestrand@kanot.com
070-388 86 92

Publicerad: 2024-05-11

Senast uppdaterad: 2024-05-13

Författare: Dag Johansson

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV