Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Stark svensk premiärhelg i Ungern - 2*Guld, 2*Brons

Dubbla guld, dubbla brons och därutöver en handfull övriga framskjutna placeringar vittnar om en svensk trupp som gjort jobbet i vinter och ligger bra i fas inför fortsättningen av säsongen.

Medaljerna

Fyra medaljer, dubbla guld och dubbla brons, är en mycket bra medaljskörd som placerade Sverige på en femteplats i medaljligan. Endast fyra länder tog fler medaljer av de totalt 21 nationer som plockade med sig medalj från banorna i Szeged.

Melina Andersson var inblandade i de båda gulden. Först i par med Martin Nathell när de gick segrande ur en tät kamp med Portugal på K2 Mix 500 m. Duo Nathell/Andersson stod för ett perfekt lopp där de kom starkt sista halvan och lyckades vinna med 8 hundradelar. Förra året tog Nathell/Andersson silver men i lördagens seger var Sveriges första på distansen.

Det andra guldet fixade Melina Andersson på egen hand. I det avslutande 5000 m-loppet levererade hon återigen ett fulländat långlopp och var starkast i fältet. Hon kunde gå ifrån och säkra segern med god marginal ner till tvåan, drygt 18 sekunder.

På K2 500 m har Sverige en redan OS-klar duo i Linnea Stensils och Moa Wikberg. Moa fick dessvärre feber tidigare i veckan och avstod att resa ner till Szeged. Istället fick Julia Lagerstam göra ett sent inhopp och ta plats bakom Linnea. De visade prov på hög besättningskompetens och stod för övertygande paddling när de vann såväl försöksheat som semifinal. Väl i finalen visade de återigen hög kapacitet och paddlade in som trea! Drygt 1,5 sekund upp till Nya Zeeland men bara tre tiondelar från Danmark som tog silvret, ett mycket fint lopp!

Den fjärde och sista medaljen kom i tävlingarnas sista lopp då Jocke Lindberg paddlade K1 5000 m. Världsmästaren från 2022 och flerfaldige världscupmedaljören visade att han håller högsta internationella klass när det kommer till att hålla hög fart över längre distanser. Åt Portugals Fernando Pimenta fanns inte mycket att göra, likt Melina Andersson segrade han övertygande med god marginal. Jocke gick dock en tät strid mot Torbjörn Rask, Danmark. Duellen utvecklade sig till en spurtstrid om silvret där Torbjörn var starkast denna gång.

Fler fina placeringar

Utöver de fyra medaljerna stod den svenska truppen för flera goda prestationer.

Julia Lagerstam gick till A-final på alla de tre distanser hon paddlade i helgen. Utöver bronset med Linnea på K2 500 m blev det även en femteplats i par med Theodor Orban i samma mixfinal som Nathell/Andersson vann. Julia körde även K1 200 m. Finalen avgjordes bara knappa timmen efter K2-bronset på 500 m och det blev till slut en niondeplats.

Linnea Stensils tog sig till en ny stor final på OS-distansen K1 500 m. Väl i final blev det en niondeplats efter ett lopp där Linnea, efter en sämre start, var uppe i den övre halvan efter stark paddling första delen. Efter halva loppet och in mot mål föll hon tillbaka. I mål var hon mindre än sekunden från en femteplats och drygt två sekunder från pallen.

Martin Nathell visade att han tillhör toppen på OS-distansen K1 1000 m. Efter ett stabilt försök blev det något av stolpe ut i semifinalen och han fick ladda om till B-final istället för A-final. Väl där visade han att han är god för A-final. Martin vann B-finalen efter en stark andra halva där han var starkast i fältet. Tiden i mål hade räckt till en sjätteplats i A-finalen och innebar dessutom ett nytt personbästa på 3.26.93.

Dennis Kernen representerade Sverige på K1 500 m. Även här blev det en knapp finalmiss men viss revansch i B-finalen där Dennis var med i striden om segern. Han slutade trea, bara tre tiondelar bakom segraren.

Melina Andersson körde även K1 500 m, där det blev en femteplats i B-finalen. Hon var en knapp sekund från segraren och med en tid som hade varit klart gångbar i A-finalen.

Resultat

Alla resultat från världscup 1 i Szeged, Ungern hittar ni här.

Livesändningar och klipp från de olika finalerna hittar ni här, nedan ett urplock av några av loppen med svenskt deltagande.

  • K2 Mix 500 m, A-final med Martin Nathell/Melina Andersson och Julia Lagerstam/Theodor Orban hittar ni här.
  • K2 500 m, dam, A-final med Linnea Stensils/Julia Lagerstam hittar ni här.
  • K1 500 m, dam, A-final med Linnea Stensils hittar ni här.
  • K1 1000 m, herr, B-final med Martin Nathell hittar ni här.

Kontakt

Per-Erik "Peken" Rönnestrand
Förbundskapten Sprint & para
peken.ronnestrand@kanot.com
070-388 86 92

Publicerad: 2024-05-12

Senast uppdaterad: 2024-05-13

Författare: Dag Johansson

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV