Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Vårregatta med extra allt

I helgen arrangerade Nyköpings Kanotklubb årets första sprinttävling och Vårregattan på Gert Fredriksson Stadion bjöd verkligen på allt som hör en lyckad tävling till.

I högsommarvärme och bra stämningen bjöd verkligen både Nyköping och våra svenska sprintkanotister på härliga tävlingar i helgen. De flesta klubbar och aktiva var på plats vilket märktes både på vattnet i de jämna loppen och på land där den gemenskap som är så viktig verkligen syntes. Ungdomar och juniorer bjöd på fin uppvisning i besättningsloppen – både K2 och K4, det är riktigt kul att se att SKF:s Breddelitsatning med fokus på just besättning börjar ge resultat.

Samtliga resultat från helgen hittar ni i RaceManager.

De nya tävlingreglerna

Vårregattan blev den första tävlingen som följer de nya tävlingsreglerna för slätvatten som antogs i våras och som presenterats via webbinarium och ett stöddokument. Det är alltid trixigt med nya regler, men tävlingarna flöt på utan tveksamheter och stora incidenter. För er som fortfarande känner er osäkra kring vad de nya reglerna innebär bör läsa igenom dokumentet som är skrivet som en förenkling av de nya reglerna – det gäller alla aktiva, ledare och anhöriga.

Ni hittar dokumentet med de nya reglerna här.

Svenska Paracupen

Vårregattan är en av sju deltävlingar i Paracupen, ett initiativ för att inspirera fler med funktionsnedsättning att prova på att tävla. Tävlingarna är utvalda utifrån både tävlingsplatsernas tillgänglighet och upplägg.

Läs mer om Svenska Paracupen.

En som i helgen testade att tävla i kanot för första gången är Nathalie Säfsten från Brunnsvikens KK. Nathalie var tidigare elitcyklist när hon bröt ryggen i en olycka för 15 månader sedan. Sedan dess har hon försökt hitta nya vägar i livet och hon är glad att hon hittat till kanotsporten.

– Att kunna vara med och tävla betyder så mycket för mig. Jag kände mig inte klar med tävlandet när jag skadade mig, därför är jag oerhört tacksam för att få en ny chans i en ny sport. Dessutom gillar jag att kunna fortsätta vara aktiv i en sport där man är nära naturens element. I min tävlingsdebut på Vårregattan i Nyköping fick jag för första gången paddla i vatten som var betydligt stökigare än jag upplevt tidigare, säger Nathalie och skrattar.

– För mig är det viktigt att fortsätta göra saker som utmanar mig och hitta sätt att vara fysiskt aktiv på, därför är jag så himla glad att jag hittat paddlingen. Under den korta tiden jag har paddlat har jag redan fått träffa fantastiska människor och haft magiska upplevelser, inklusive en hel drös kalla bad. Ett stort tack till min lagkamrat Kalle Andrée och tränare Linda Härefelt för all stöttning – det känns spännande att påbörja ett nytt kapitel i livet, avslutar Nathalie.


Parakanotisten Nathalie Säfsten sitter i sin rullstol på bryggan i Nyköping, solen skiner och hennes medtävlande Kalle Andrée fixar med kanoten

Nathalie Säfsten från Brunnsvikens KK tävlingsdebuterade i kanot under Vårregattan i Nyköping. Hon tävlade i klassen K2 ParaMix tillsammans med Kalle Andrée från Nyköpings KK. Foto Linda Härefält.


Svenska Masterscupen

Under tävlingarna i Nyköping avgjordes även de nyintroducerade sprintdistanserna i den nystartade Svenska Masterscupen. Årets cup blandar både sprintlopp och långlopp för att locka en större bredd av paddlare. Deltagarna får poäng utifrån prestation och ett handikappsystem baserat på ålder, så att alla kan tävla mot varandra.
Efter två deltävlingar ser vi nu Lasse Heintz från Kanotklubben Glid i topp för 60 år och äldre, och Erik Lilja från Vaxholms Kanotsällskap i topp för 59 år och yngre. I klubbtävlingen är det delad ledning mellan Ängelholms Rodd och Kanotklubb tillsammans med Kanotklubben Glid.

Mer om Svenska Mastercupen samt aktuell ställning hittar ni här.

Fysmästerskapen

Det gäller att passa på när många paddlare och klubbar är på plats. Under helgens tävlingarna fick några av vinnarna av årets Fysmästerskap äntligen sina vinnartröjor. Är du också sugen på att vinna en? Då kan du redan nu börja träna på vissa saker för att vara väl förberedd när det är dags för 2025 års Fysmästerskap.

Läs mer om Fysmästerskapen här.


Några av årets vinnare i Fysmästerskapen, alla vinnarna hittar du här.

Publicerad: 2024-05-28

Senast uppdaterad: 2024-05-27

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV