Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Historisk EM-medalj i surfski!

I höga vågor och utmanande paddling tog Emma Levemyr en historisk medalj under EM i Cagliari på Sardinien, Italien. Men Ohana Mana Cup bjöd även på fler fina svenska prestationer.

I förra veckan avgjordes Ohana Mana Cup i Italien och det var en stor svensk trupp på plats, hela nitton stycken. Av dessa var sju stycken uttagna att representera Sverige vid EM, ECA Ocean Racing European Championships i de officiella klasserna U18, U23 och Senior. Utöver det var det också ECA Promo Race i de inofficiella klasserna U16, SS2 och Masters.

ECA Ocean Racing European Championships

Surfski är vindberoende och tävlingsdag bestäms utifrån prognoser och under tisdagen fattades det beslut om tävlingsdag för U18, U23 och Senior. Med ett vindsfönster på tre dagar såg endast lördagen ut att bjuda på bra förhållanden, men frågan var om det kanske skulle bli lite för bra? Det talades om vindar upp mot 13 m/s, men efter noggranna överläggningar valde arrangören att gå vidare med lördag som tävlingsdag för EM.

På lördag morgon stod var de tävlande redo för att kämpa om ädla medaljer och loppet startade odramatiskt och till en början i relativt platta förhållanden. Men redan efter två kilometer började vindvågorna successivt växa till sig. Efter ytterligare några kilometer var vågorna rejäla med en våghöjd på 0,75–1 meter.

Här började fältet splittras upp till följd av olika taktiska val – följa vågorna längre ut eller gå den rakare vägen mot mål? Det var lätt att lockas med i vågarnas riktning, att hålla riktning direkt mot mål krävde mer kraft och beslutsamhet. Att ha kursen inlagd i GPS-klockan underlättade att hålla rätt kurs. De sista 10 km bjöd på fina, men rejäla vågor. Vinden ökade fortsatt och det kom rejäla byvindar från sidan, en utmaning för dem som lockats med vågorna längre ut och som fick en tuff motvind in mot mål.

Med två kilometer kvar blev de gula bojarna och den blå målportalen synliga och hade man lagt upp loppet bra fick man efterlängtad sidsurf in sista biten. Det skulle visa sig att navigeringen blev avgörande i både dam- och herrklassen. De som gick rakaste vägen, och motstod lockelsen att följa med vågorna ut, tjänade mycket på det.

Stort grattis till Emma Levemyr som inte bara blev förste svensk i mål, utan även imponerade stort när hon blev trea i damernas seniorklass. Ett historiskt EM-brons då detta är Sveriges första mästerskapsmedalj i surfski i seniorklassen.

Efter Emma kom de övriga svenskarna, först Nils Wikander Karls och därefter Aaron von Beinke. I U23 kämpade Axel Haglund och Elsa Ohrås tappert och Otto Nyström och Jakob Odebrink, som gjorde sitt första EM i U18, visade att sommarens träningsläger gett resultat.

ECA Promo Race

De inofficiella klasserna U16 och Masters körde sina tävlingar på torsdagen. Tyvärr bjöd inte dagen på någon vind att tala om, men väl stora dyningar, en stekande sol och 30 grader varmt. Loppet blev tufft och tungt efter en kaotisk start med tjuvstart och inte förrän på slutet fick de tävlande lite flyt. Avslutningen blev svalkande och häftig med fina surfvågor i mot målet på Poetto strand.

I masters blev Tommy Karls bästa svensk, efterföljd av Teresia Uggla som blev vann damklassen. Inte nog med det – Jenny Åshammar blev tvåa och Maria Westerberg trea. I U16 blev Leo Callin Wikman två och tog silver i sin första internationella tävling. Även de andra svenskarna kämpade väl i den utmanande värmen.

Fredagen bjöd på vindstilla förhållanden, men det hindrade inte Tommy Karls och Mano Schölin att ta hem segern i SS2 och ytterligare en pallplats för Sverige i Ohana Mana Cup.

Summering

Sverige tar ett historiskt EM-brons tack vare Emma Levemyrs fina lopp och tar utöver det tar den svenska truppen flera medaljer i Ohana Mana Cup och ECA Promo Race. Cagliari och Sardinien bjöd på en häftig upplevelse i det varma havet med härliga surfvågor – precis som det ska vara på en internationell tävling och inte minst EM.

Fullständiga resultat från Ohana Mana Cup och ECA Ocean Racing European Championships hittar du här.

Publicerad: 2022-09-21

Senast uppdaterad: 2022-12-21

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV