Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

SM-mästare herrsenior 2024 – Nils Karls, Örnsbergs Kanotsällskap

Svenska Mästerskapen i Surfski 2024

Många klagar nog på den svenska sommaren, men inte surfskipaddlaran som jublar och njuter av hård vind och härliga vågor. Under helgen 6–7 juli var det planerat för SM i Skälderviken i samband med Aterra Wave Challange och arrangören valde att lägga tävlingen på lördagen – ett bra beslut!

Det har varit en av de där veckorna på sommaren där många svär över den svenska sommaren. Men surfskipaddlarna jublar och sticker ut på havet och njuter av vågorna. Några så pass mycket att det var risk att inte komma utvilade till SM-tävlingen i Helsingborg.

Det var ett tufft beslut för banläggaren, tillika arrangören, Leif Davidsson att välja mellan lördag och söndag. Vindar från syd i sundet under lördagen och en rejäl sydväst i Skälderviken på söndagen utlovades. Vi var många som lusläste vindprognoserna och det rådde delade meningar om huruvida det skulle bli några förhållanden att tala om. Dock vet alltid arrangören bäst, så även denna gång som fattade beslutet om att lägga tävlingen på lördagen.

Dags för race

Samling vid Tropical Beach i Helsingborg där knappa 70 paddlare kurade under taket i skydd från strilande regn och 15°C. Lagom till skepparmötets slut klarnade det dock upp och det gick äntligen att klistra på nummerlappen på surfskin.

Cirka 25 damer var anmälda och Stockholm/Örnsberg hade fått med sig ett stor gäng nya surfskipaddlare ut till tävlingsbanan, otroligt positivt. Förutom Sverige så var både Norge, Danmark och Tyskland representerade på tävlingen. Aterra Wave Challenge stod ännu en gång för värdskapet av Surfski SM, det 11:e i ordningen.

Damerna släpptes i sedvanlig ordning en stund före männen. Den magiska formeln säger 30 sekunder per minut och för 21 km så är ett tiominuters försprång rättvist. Det visade sig bli ett jämnt försprång för dagen då Emma Levemyr korsade mållinjen som första dam och före första herre Nils Karls med bara en minut.

Förhållandena på 5–9 m/s med 12–13 m/s i byarna närmare slutet av banan gav fina vågor på den 21 km långa banan från Helsingborg till Höganäs. Starten var något platt, men i takt med att vinden tilltog kom vågorna och surfarna blev fler och vågorna större. Det bjöds på fin surf och möjlighet till många och långa surfar om man var tekniskt duktig.

Trots att lördagen bjöd på mestadels regn så var vi alla lyckosamma med att få njuta av solen hela tiden från start till prisutdelningens slut. Sedan var det någon som satte på duschen igen.

Resultat

Dam Senior SM

 1. Emma Levemyr, Västkust Surfskiklubb
 2. Teresia Uggla, Örnsbergs Kanotsällskap
 3. Elsa Ohrås, Malmö Kanotklubb

Herr Senior SM

 1. Nils Karls, Örnsbergs Kanotsällskap
 2. Axel Haglund, Malmö Kanotklubb
 3. Martin Nordstrand, FKI

Dam Master RM

 1. Jenny Åshammar, Örnsbergs Kanotklubb
 2. Tove Möller Gunnarsson, Malmö Kanotklubb
 3. enny Åström, Malmö Kanotklubb

Herr Masters RM

 1. Tommy Karls, Örnsbergs Kanotsällskap
 2. Johan Skärskog, Lomma SUP
 3. Leif Davidsson, Helsingborgskanotisterna

Fullständiga resultat som pdf här Pdf, 78 kB..
Fler bilder från SM och Aterra Wave Challange tagna av Magnus Nyström hittar ni här.

Tack!

Ett stort tack till arrangören Leif Davidsson med Helsingborgskanotisterna i ryggen. Otroligt kul att se ungdomarna hjälpa till som funktionärer och vi hoppas få se dem tävlandes om något/några år. Och kudos till Örnsberg som fått med så många nya surfskipaddlare till SM.

Fler tävlingar

Det finns tre svenska surfskitävlingar till i år och näst på tur är Karlskrona Ocean Race 17–18 augusti. Anmälan kommer upp i dagarna. Passa på att besöka vackra Karlskrona och den otroligt vänliga och familjära klubben KK Eskimå.Vi vill också lobba för Nordiska Mästerskapen i Risør 7–8 september, Norge. Ett otroligt vackert ställe att besöka och med chans till häftiga surfskiförhållanden.

Slutligen finns VM på Maderia för den inbitne paddlaren, första veckan i Oktober.

Fler tävlingar hittar ni i kalenderna här.

Publicerad: 2024-07-11

Senast uppdaterad: 2024-07-11

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV