Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

UTBILDNING

För att få ut mesta möjliga av paddling är det bra att ha koll på grundläggande teknik så att du kan manövrera kajaken som du vill. Ju mer du lär dig om teknik och säkerhet, desto större blir valmöjligheterna när det gäller när och var du kan paddla. Svenska Kanotförbundet erbjuder utbildningar och kurser för personliga utveckling, men även ledarutbildningar för dig som vill ta ytterligare steg.

Paddelpasset

Paddelpasset är den svenska versionen av Euro Paddle Pass (EPP).  Paddelpasset är både en utbildningsplattform och ett examinationsmaterial, som ägs av Svenska Kanotförbundet. Att paddelpasset är en utbildningsplattform betyder att det är ett ramverk för vad man som kanotist har för kunskaper på olika nivåer.
Att man kan examinera sig i paddelpasset betyder att man ”kör (paddlar) upp” och får veta vilken nivå man befinner sig på i systemet. Förutom ett intyg, och klarhet över vad man redan kan i relation till de olika nivåerna, får man dessutom en handlingsplan för hur man kan utvecklas ytterligare.
Paddelpasset kan ibland vara ett krav när man ska hyra kanot – både i Sverige och i Europa.

Vi erbjuder Paddelpasskurser runt om i hela Sverige – hos kanotföreningar, Godkända Kanotcentraler och utbildningsföretag.
Läs mer och hitta din kurs här.

Ledarutbildningar

För den som kommit en bit på väg i sin paddling och är sugen på att leda och instruera andra finnsdet olika typer av ledarutbildningar.

Havskajakledare riktar sig till dig som leder, guidar eller instruerar grupper i lugnare vatten, upp till grön nivå inom Paddelpasset. Fokus är att inspirera nya kanotister till fortsatt paddling, samt den viktiga rollen att underlätta för dem att etablera riktiga grundtekniker. Detta innebär att instruera grundläggande paddlingsteknik, miljö och säkerhet i lugna förhållanden relativt nära land. Trygghet och glädje i kajaken är basen, tillsammans med fina naturupplevelser.

Våra tränarutbildningar riktar sig till dig som främst leder tränings- och tävlingspaddling för barn, ungdomar, juniorer och seniorer. Vi delar in våra tränarutbildningar i fyra nivåer som dels kopplas till barn och ungdomars utveckling fysiologiskt och mentalt, dels till en progression vad gäller paddlingsteknik, träningslära och ledarskap/coaching.

Läs mer om våra ledarutbildningar här.

Säkerhetsutbildningar

Säkerheten är alltid viktigast när du paddlar – tillsammans med kunskap och sällskap. Säkerhet kan uppnås genom att välja rätt sammanhang – vindstilla, skyddat område med lite eller ingen båttrafik, nära land och med evakueringsmöjligheter, ledarledda turer, kunniga medkanotister med mera.
Alla som paddlar regelbundet rekommenderas att gå en kurs i säkerhet – Grundläggande Säkerhet och Räddningsteknik (GSRT). Där får du lära dig både teori om säkerhet, kallt vatten, hypo- och hypertermi, prioriteringsordningar vid nödsituationer och övar praktik av olika räddningstekniker.
”Första hjälpen för kanotister” (8-timmar) är en utbildning med både Första hjälpen och HLR-kunskaper med inriktning kanot.

Läs mer om våra säkerhetsubildningar här.

Vill ta del av vårt säkerhetsmaterial, inklusive våra korta inspirationsfilmer kring säker paddling, hittar du det här.


Utveckla din färdigheter inom paddling och områden som teknik, miljö och säkerhet. Paddelpasset och EPP (Euro Paddle Pass) har ett gemensamt ramverk och kan ibland vara bra att ha om man vill hyra kanot, gå kurser eller vara med på turpaddling.

Kompetenta ledare är en av de viktigaste framgångsnycklarna för att utveckla svensk kanot och öka kunskapsnivån inom alla grenar. Svenska Kanotförbundet erbjuder flera olika ledarutbildningar, på olika nivåer och med olika inriktning.

Kunskap, säkerhet och sällskap – det är det viktigaste att ha med sig när man paddlar. Det finns flera utbildningar där du får lära dig vad du ska göra i olika typer av situationer – det gör både din och dina kompisars paddling tryggare och säkrare.

Till alla våra utbildningar

Publicerad: 2022-11-24

Senast uppdaterad: 2023-01-20

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 125 föreningar och runt 90 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Luleå i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

FÖLJ OSS
Facebook
Instagram
Nyhetsbrev