Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet
Svenska Kanotförbundets ramverk för kanotleder och paddlingsområden

Svenska Kanotförbundet slår fast en standard för kanotleder i Sverige

Nu ska det bli tydligare att hitta till fantastiska paddlingsmöjligheter. Därför presenterar Svenska Kanotförbundet ett ramverk med vägledande beskrivningar och mallar för kvalitetssäkring av kanotleder och paddlingsområden i Sverige.

Svenska Kanotförbundet vill med ramverket bidra till att skapa en enhetlig kvalitetsstandard som ska vara tydlig att följa för den som vill beskriva en kanotled och ett paddlingsområde samt ligga till grund för relevant information för den som vill hitta paddling i Sverige. Med gemensam referensram skapas förutsättningar för en tryggare och säkrare paddling med en hållbar upplevelse som mål.

– Med denna vägledning hoppas vi att den som paddlar ska känna en ökad trygghet genom att leder och paddlingsområden beskrivs likartat utifrån säkerhetsperspektiv och svårighetsgrad – men också lyfter fram områdets unika värden i dialog med markägare och andra som verkar på platsen. Vi hoppas också att detta bidrar till att förmedla glädjen med att paddla, säger verksamhetsutvecklare Åsa Andersson.

Ramverket omfattar vägledande beskrivningar, kriterier, riktlinjer och mallar för kvalitetssäkring av information om kanotleder och paddlingsområden i Sverige. Läs mer här.

En gemensam standard för alla

Förhoppningen är att aktörer, myndigheter och arrangörer av paddlingsverksamhet i Sverige ska använda sig av ramverkets vägledning när paddling beskrivs och utvecklas – och att Svenska Kanotförbundet kan vara en resurs i frågor om utveckling och insatser utifrån ett paddlingsperspektiv.

Ramverkets standard kommer bland annat ligga till grund för hur leder beskrivs på Svenska Kanotförbundets digitala plattform kanotguiden.com där paddlingsmöjligheter i Sverige presenteras på ett attraktivt sätt.

Samarbete med Naturkartan

Som ytterligare ett led i arbetet med den nya standarden har Svenska Kanotförbundet tecknat avtal med Outdoormap AB genom deras tjänst Naturkartan.

– Paddling har hamnat i skuggan av de lite mer dominanta friluftsaktiviteterna, som vandring och cykling, på Naturkartan vilket vi länge ansett vara olyckligt, säger Kristofer Björkman, en av grundarna av Outdoormap/Naturkartan.

Samarbetet innebär att Svenska Kanotförbundets nya ramverk kommer att implementeras i Naturkartan så att de drygt 170 kommuner, destinationer, stiftelser, länsstyrelser och andra huvudmän som idag använder tjänsten enkelt och effektivt ska kunna beskriva sina kanotleder och paddlingsområden utifrån en enhetlig standard.

– Vi är enormt tacksamma för att Svenska Kanotförbundet vill göra den här satsningen tillsammans med oss på Outdoormap. Vår förhoppning är att vi på så sätt kan lyfta fram den kvalitetssäkrade paddlingen i ljuset, avslutar Kristofer.

Genom Svenska Kanotförbundets guide Allt om paddling – Kanotguiden på Naturkartan hittar man bra utgångspunkter för paddling genom en Godkänd Kanotcentral och nu kommer även kvalitetssäkrade kanotleder enligt den antagna standarden att börja läggas upp här.

– Vi hoppas med detta att fler kommer hitta ut till naturen och friluftslivet, genom göra det enkelt att hitta pålitlig och inspirerande information om paddling. Tillsammans förverkligar vi paddlingsdrömmar, summerar Åsa Andersson.

Kontakt

Åsa Andersson
Verksamhetsutvecklare
asa.andersson@kanot.com

Har du generella frågor kring kanot och förbundets verksamhet är du alltid välkommen att kontakta oss på info@kanot.com

Publicerad: 2025-06-04

Senast uppdaterad: 2025-06-04

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn


Kontakta oss

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV