Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet
Mångfaldskommittén vill ha fler medlemmar

Mer mångfald inom paddling

Det är något som Svenska Kanotförbundets mångfaldskommitté vill uppnå. Kanot är en idrott och fritidssysselsättning som lämpar sig särskilt bra för alla, oavsett personliga förutsättningar. Kommittén har tidigare framgångsrikt haft ett stort fokus på parakanot och inkludering för personer med funktionsnedsättningar. Nu breddar kommittén verksamheten för att arbeta mer inriktat även på jämställdhet och integration av personer med utländsk bakgrund samt unga.

Ny i kommittén för året är Ronja Bökmark, 23-årig havskajakguide från göteborgstrakten som gärna vill se en jämnare könsfördelning inom friluftspaddling. Ronja vill se fler kvinnor i kajak och brinner för att fler unga ska upptäcka paddling.

– Jag är relativt nyutbildad kajakguide på Dalslands folkhögskola och slogs av att det var så många män inom paddlingen som utbildare och examinatorer. Men på skolan mötte jag en kvinnlig SKF-instruktör som blev en stor inspiration för mig, säger Ronja.

I kommittén finns också Helena Schörling från Huskvarna Kanotklubb. Hon brinner lite extra för de ungdomar som inte alltid finner sin plats i lagidrott.

– Alla ska vara välkomna att komma hit, det finns inga begränsningar. Det finns alltid en kanot för alla, säger Helena.

Jennie Hedrén Hasselros arbetar på kansliet med Svenska Kanotförbundets projekt Paddlingsdrömmar för alla, med inriktning på parakanot. Hon ingår i mångfaldskommittén och fungerar som sekreterare. Sammankallande i kommittén är kansliets Åsa Andersson, som bland annat arbetar med hållbarhetsfrågor och är engagerad i det förberedande arbetet för ett införande av Fritidskortet.

Vi vill bli fler!

Kommittén behöver mer mångfald och jämnare könsfördelning – därför efterlyser vi nu fler kommittémedlemmar, gärna med utländsk bakgrund och fler män. Välkommen att höra av dig till mångfaldskommittén.

"Svensk kanot står öppet för alla som vill paddla. Här ska alla känna sig värdefulla och få stöd utifrån sina förutsättningar."
(ur Svenska Kanotförbundets värdegrund "Trygg")

Kontakt

Åsa Andersson
Sammankallande Mångfaldskommitté
asa.andersson@kanot.com

Publicerad: 2025-02-08

Senast uppdaterad: 2025-02-24

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV