Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Helene Ripa tilldelades "H.M. Konungens medalj för förtjänster inom svensk idrott" för framstående insatser inom kanot och längdskidor. Foto Jonas Borg, Kungahuset

Helene Ripa tog emot medalj av Kungen

Den 2 april delade Konung Carl XVI Gustaf ut "H.M. Konungens medalj för förtjänster inom svensk idrott". En av de åtta idrottsprofiler som fick äran att ta emot utmärkelsen var Helene Ripa för framstående insatser inom kanot och längdskidor.

Åtta idrottare inom olika områden fick äran att den 2 april besöka Kungliga Slottet för att ta emot utmärkelsen från Kungens hand. En av de åtta som nu förlänats "H.M. Konungens medalj för förtjänster inom svensk idrott" var idrottaren Helene Ripa.

– Jag är så överväldigad av vad det här betyder, att ha blivit tilldelad H.M. Konungens medalj för mina prestationer. Jag är fortfarande mållös, tårögd och ofattbart stolt! Att dessutom få dela ögonblicket med min man betyder väldigt mycket, han är och har alltid varit min starkaste möjliggörare och trognaste fan. Det har varit en ära att få representera Sverige – tack för förtroendet och tack för erkännandet, säger Helene.

Helene som avslutade sin elitkarriär 2023 efter en lång och framgångsrik karriär inom flera idrotter, där fyra Paralympics (både sommar och vinter) kröner en fantastisk meritlista med bland annat paralympiskt guld och silver (längd), sex VM-medaljer varav två guld (längd och kanot), sju EM-medaljer varav tre guld (två kanot, ett simning).

Idrottare som 2025 förlänas "H.M. Konungens medalj för förtjänster inom svensk idrott"

Armand Duplantis – Stavhoppare (ej på plats)
Henrik von Eckermann – Ryttare
Thobias Fredriksson – Längd- och sprintskidåkare
Björn Lind – Längd- och sprintskidåkare
Helene Ripa – Längdskidåkare och kanotist
Daniel Ståhl – Diskuskastare
Marta Vieira da Silva – Fotbollsspelare (ej på plats)
Anna Wijk – Innebandyspelare

Fakta

”H.M. Konungens medalj”, tidigare känd som Hovmedaljen, har delats ut sedan början av 1800-talet. Medaljen delas ut till svenska medborgare som gjort särskilda insatser inom olika områden. År 2018 beslutades att medaljen i guld av 5:e storleken med ett lagerbladspänne kan tilldelas idrottare för framstående prestationer inom sin idrottsgren – H.M. Konungens medalj för förtjänster inom svensk idrott.


Foto Jonas Borg, Kungahuset

Publicerad: 2025-04-02

Senast uppdaterad: 2025-04-04

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV