Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Vårt Material om Allemansrätten

Allemansrätten är värd att värna. För oss som paddlar innebär det att ta lite extra hänsyn i den känsliga miljö vi vistas i. Vi undviker att störa fåglar och deras ungar, respekterar sälskydds- och fågelskyddsområden. Det är viktigt att tänka på att inte elda på klippor och berg eller om eldningsförbud råder.

Film om allemansrätten och paddling

Vi som paddlar vill ju självklart sprida detta budskap – till oss som paddlar, till dem som vi möter och de som kanske är nya i naturen. Därför har vi gjort en film som vi hoppas ska inspirera till en större medvetenhet och ett ökat ansvar för vår gemensamma arena – vattnet och naturen.

Filmen är producerad av Svenska Kanotförbundet med stöd från Naturvårdsverket och filmad av Fredrik Wahlén, själv aktiv kanotist och framgångsrik inom kanotslalom. Berättar gör Tessla Carlsson och övriga medverkande i filmen är också kanotister.

Filmen finns även med engelsk text samt en kortare variant som passar bra till sociala medier.

Allemansrätten och paddling


Djuren visar vägen

För oss är det viktigt att tidigt få med sig respekten för djur och natur – därför har Svenska Kanotförbundet tagit fram ett material som riktar sig speciellt till barn och unga, men som också tilltalar alla åldrar. Bävern, doppingen, sälen, strandskatan och de andra djuren pekar på vikten av att inte skräpa ner, städa vattnet från plast och annat skräp – och att inte skrämma djuren. För det är de som bor här i naturen, vi kanotister och paddlare är bara besökare.

Klistermärkena med de de fina djuren som visar vägen delas främst ut till våra kanotföreningar och kanotskolor.

Allväderstavlorna "Allemansrätt och vattenvett" finns hos våra Godkända Kanotcentraler – dessa är en bra utgångspunkt för din vistelse i naturen och tavlorna om allemansrätten är ett bra sätt att börja prata om viktiga frågor och vad man behöver tänka på under sin kanottur.

Allväderstavlorna och klistermärkena är framtagna med stöd från Naturvårdsverket.

Allväderstavla om allemansrätten

Kapsejsad kanot med varningstriangel

Klistermärken

Kapsejsad kanot med varningstriangel

Paddlarens Naturbingo

Nu finns Paddlarens Naturbingo Pdf, 315 kB. att ladda ner och själv skriva ut och eventuellt plasta in. Paddlarens Naturbingo är ett sätt att väcka nyfikenhet och medvetenhet om den unika miljön där vi rör oss – i och omkring vattnet. Paddlarens Naturbingo är framtaget med stöd från Svenskt Friluftliv.

Så här spelar ni

Varje grupp får en bingobricka och en penna. Prata om det som står på bingobrickan och vad som är viktigt att tänka på. Visa hänsyn till andra på platsen, djur och natur. Tre kryss i rad ger BINGO. Om ni vill kan ni fortsätta tills hela brickan är full av kryss. Låt gruppen bestämma vad ni ska ropa när hela brickan är full. Ni kan också passa på att lägga till några tekniska moment, att man måste rotera 360 grader innan man får starta, paddla baklänges och att sidoförflytta sig till ”domaren” för att redovisa sina svar och så vidare.

Paddlarens Naturbingo passar lika bra för barn, familjer, busiga vuxna, kanotskolor, föreningar och Godkända Kanotcentraler – bara fantasin sätter gränser.

Paddlarens Naturbingo

Kapsejsad kanot med varningstriangel


Kapsejsad kanot med varningstriangel

Broschyr "Allemansrätten paddling"

I samarbete med Naturvårdsverkat har Svenska Kanotförbundet tagit fram en folder kring allemansrätt och paddling – "Allemansrätten paddling" – ladda ner den nedan. Vill du hellre beställa hem den gratis kan du göra det här.

Kontakt

Om du har frågor kring eller vill beställa vårt material kring allemansrätten är du välkommen att kontakta oss.

Åsa Andersson
Verksamhetsutvecklare – Hållbarhet & friluftspaddling
asa.andersson@kanot.com
076-639 50 23

Har du generella frågor kring kanot och förbundets verksamhet är du alltid välkommen att kontakta oss på info@kanot.com.

Publicerad: 2022-12-14

Senast uppdaterad: 2024-02-13

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV