Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Vårt Material om Allemansrätten

Allemansrätten är värd att värna om! För oss som paddlar innebär det att ta lite extra hänsyn i den känsliga miljö vi vistas i. Vi undviker att störa fåglar och deras ungar, respekterar sälskydds- och fågelskyddsområden. Det är viktigt att tänka på att inte elda på klippor och berg eller om eldningsförbud råder.

För oss är det viktigt att tidigt få med sig respekten för djur och natur – därför har Svenska Kanotförbundet tagit fram ett material som riktar sig speciellt till barn och unga, men som också tilltalar alla åldrar. Sälen, strandskatan och de andra djuren pekar på vikten av att inte skräpa ner, städa vattnet från plast och annat skräp – och att inte skrämma djuren. För det är de som bor här i naturen. Vi kanotister är bara besökare.

Klistermärkena med sälen och strandskatan har främst delats ut till våra kanotföreningar och kanotskolor.

Allväderstavlorna om allemansrätten finns hos våra Godkända Kanotcentraler – dessa är en bra utgångspunkt för din vistelse i naturen och tavlorna om allemansrätten är ett bra sätt att börja prata om viktiga frågor och vad man behöver tänka på under sin kanottur.

I samarbete med Naturvårdsverket har Svenska Kanotförbundet även tagit fram en folder kring allemansrätt och paddling – "Allemansrätten paddling". Du kan ta del av den här. Vill du hellre beställa hem den gratis kan du göra det här.

Kontakt

Om du har frågor kring eller vill beställa vårt material kring Allemansrätten är du välkommen att kontakta oss.

Åsa Andersson
asa.andersson@kanot.com
076-639 50 23

Publicerad: 2022-12-14

Senast uppdaterad: 2022-12-15

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 125 föreningar och runt 90 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Luleå i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

FÖLJ OSS
Facebook
Instagram
Nyhetsbrev