Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Inspirationsfilmer SÄker paddling

Svenska Kanotförbundet, Friluftsfrämjandet och Sjöräddningssällskapet har tillsammans arbetat med ett säkerhetsprojekt i syfte att få fler att bli trygga på vattnet genom kunskap, utbildningar och organiserad paddling – gärna i en förening, lokalavdelning eller hos en godkänd kanotcentral.

Projektet har mynnat ut i fem korta inspirationsfilmer "Säker paddling" som berör några av de viktigaste säkerhetsaspekterna. Filmerna handlar om vikten av att ha en godkänd flytväst, att ha kunskap om hur man gör en kamraträddning, att ha koll på väder och vattentemperatur, tänka på synligheten och hur du larmar om något allvarligt inträffar. Och förstås att paddla i sällskap, något som är både tryggare och roligare.

Filmerna är en del av ett större arbete kring säkerhet och trygga kompisar på vattnet, ett samarbetsprojekt mellan Kanotförbundet, Svenska Sjöräddningssällskapet och Friluftsfrämjandet med stöd av Svenskt Friluftsliv.

Flytväst

Självklart har du godkänd flytväst på dig och ser till att dina paddlingskompisar också har det. Den ska ha god passform, reflexer och gärna vara färgglad så att du syns bra. Den ska även vara utrustad med visselpipa. Ha även med dig ett ombyte torra kläder, vattentätt packat.

Kamraträddning

Om du kapsejsar är det bra att veta hur du ska agera. Träna på att hamna i vattnet och öva kamraträddning och självräddning – eller gå en kurs för att lära dig mer kring säkerhet. Då känner du dig också tryggare när du paddlar.

Larma

Ha alltid telefon i vattentätt fodral eller en nödsändare. Ha telefonen nära dig, i flytvästen. Om du inte kan hantera situationen – larma 112, de avgör vilken insats som behövs.

Synlighet

Kanotister syns dåligt på vattnet. Tänk därför på att ha färgglada kläder och paddel, gärna med reflexer. Tänk också på hur du paddlar och undvik att paddla i farleder. I mörker är det extra viktigt att tänka på synligheten. Ha pannlampa, lampa och reflexer.

Väder

Vädret kan slå om plötsligt på vattnet. Kolla därför prognosen både före och under turen. Räkna med vind och strömmar. Och var beredd på att ändra din tur efter vädret. Tänk också på att vattnet kan vara kallt, även på sommaren. Klä dig därför efter vattentemperaturen. Ha alltid torrt ombyte, vattentätt packat.

Du hittar filmerna nedan, men även som en spellista med alla filmerna samlade här.


Publicerad: 2022-12-05

Senast uppdaterad: 2023-05-16

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV