Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Sanna hoppas att fler antar utmaningen och utbildar sig till Havskajakledare 2

Havskajakledare 2 är både utmaning och utveckling – något som är drivkraft för Sanna Heikura som tillsammans med Johan Skarelius är först i Sverige med att bli godkänd Havskajakledare 2. Och att få förmedla paddelglädje till andra, tycker båda.

Svenska Kanotförbundet har i flera år utbildat Havskajakledare på nivå 1, där ledare arbetar med grupper i lugnare vatten, upp till grön nivå inom Paddelpasset. Nu finns också nästa nivå, Havskajakledare 2, som riktar sig till ledare som vill utveckla sig själv i ledarrollen, för att kunna hjälpa andra att arbeta med sin teknik och komma ut i en mer dynamisk miljö motsvarande blå nivå inom Paddelpasset.

Någon gång runt 2013 började Johan känna ett sug efter att utvecklas som paddlare. Han insåg vikten av att paddla mycket, paddla tillsammans med och inspireras av andra som kommit längre i sin paddling och hur kul det är att gå kurser och att själv lära andra. Där någonstans ligger Johans främsta drivkraft som fick honom att gå Havskajakledare 2. För Johan, och många andra, handlar det främst om att få uppleva paddelglädje, inte om att ticka av olika utmärkelser, men kunskapen man får i utbildningen är vägen till ännu mer rolig paddling.

– Det är roligt att få vara med i utvecklingen av paddlingsutbildningar, känna att man är en del av det, tycker Johan.

Kunskaperna kommer väl till pass för Sanna och Johan, som arbetar för Horisontkajak på vackra Värmdö. Där tar de ut grupper på turer, leder kurser och coachar deltagare mot ny kunskap och insiration. Horisontkajak är Godkänd Kanotcentral enligt Svenska Kanotförbundets standard. Sanna och Johan har gedigen erfarenhet av att leda turer. Utbildningen har pushat dem till att än mer fördjupa sina ledarskapskunskaper. Sanna reflekterar över sina styrkor som kajakledare:

– Jag är positiv och tror mig upplevas trygg. I alla fall har jag hört att det hjälper när jag pratar muuminspråk, det vill säga finlandssvenska som tydligen upplevs betryggande här i Sverige. Och nu drar säsongen igång – jättekul!

Johan beskriver sin mångåriga erfarenhet av att vara ledare och att han ”har haft med människor att göra” så länge som en styrka. Havskajskledare 2 är en gedigen utbildning där de två utbildningshelgerna kompletteras av eget arbete och genomförande av turer.

– Jag upplevde att Havskajakledare 2 fokuser mer på det pedagogiska än själva ledarskapet. Eftersom jag kände mig hyfsat säker är det gällde ledarskapet, var den största utmaningen att sätta mig in i ett nytt arbetstänk när det gäller analys enligt kanotförbundets pedagogiska modell, säger Sanna. (Foto: Horisont Kajak)

Det finns många runt om i Sverige som redan är examinerade Havskajakledare 1, varför inte ta steget och gå vidare och göra Sanna och Johan sällskap som Havskajakledare 2! Sannas tips är att satsa tid och energi, det är mycket att ta in, och det hjälper om man har en god egen paddlingsteknik och förståelse för teknik och taktik.

– För övrigt så är det bra att leda turer innan så man känner sig säker på den biten, det är bättre att göra lite fler än att göra för lite, avslutar Sanna sina tips.

– Se till att du finns i ett sammanhang där du kan träna mycket, att du har människor runt omkring dig som har kommit längre än där du är just nu, så att du kan få feedback och ha någon att bolla med i din träning. Det stora steget mellan Havskajakledare 1 och 2 är instruktörsrollen som blir mycket mer i fokus i 2:an. Ha gärna någon att jobba ihop med som är väldigt duktig, eller gå flera kurser. Att instruera på den här nivån kräver mycket övning, är Johans bästa tips.

Tveka inte att höra av dig till Kanotförbundet om du har frågor eller funderingar. Ta chansen att utmana dig själv och bli en bättre paddlare, instruktör och ledare – gå Havskajakledare 2!

Läs mer om Havskajakledarutbildning

Publicerad: 2019-05-24

Senast uppdaterad: 2023-04-14

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV