Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet
Deltagare på Qcamp

Erasmusprojekt ska stärka kvinnligt ledarskap inom paddling

Om du vill bli Havskajakledare 1 så är det 80 % sannolikhet att du kommer att möta en man som utbildare. Övervikten av män som utbildar och examinerar inom Kanotförbundets utbildningsstruktur är slående stor. Och gapet ökar ju högre nivå det handlar om. Vill vi förändra det?

Ja, tycker Kanotförbundet. Det finns ingen anledning att kvinnor ska vara så starkt underrepresenterade på avancerade nivåer inom paddling. Kanotförbundet sökte och beviljades bidrag för projektet Genom det blå glastaket – fler kvinnor på avancerad nivå inom paddling.

Härom helgen gick startskottet för projektaktiviteterna, när kanslipersonal och instruktörsutbildare for till Danmark för studiebesök på en kajakträff för kvinnor. I Danmark har detta Q-camp arrangerats sedan 2009, och varje år bokas platserna snabbt. Både deltagare och instruktörer återkommer år från år, men även nya hittar dit. Kanotförbundets projektgrupp, bestående av projektets initiativtagare Katinka Ingves, hållbarhetsansvarig Åsa Andersson och Hanna Olausson från Kanotförbundets Utbildargrupp, intervjuade deltagare och instruktörer på träffen, och deltog i de många aktiviteterna. Det var både intressant och sjovt!

Projektet är ett Erasmus+ Idrott mobilitet, och pågår från sommaren 2024 till november 2025. Finansieringen kommer från EU, men fördelas av MUCF i Sverige. Projekt bygger på erfarenheter som gjordes under det förra Erasmus+ Idrott Mobilitet, Omvärldsspaning i praktiken där Kanotförbundet bland annat deltog i ICFs Women’s Symposium på Irland och kom i kontakt med jämställdhetsprojekt inom det irländska kanotförbundet. Syftet med aktuellt projekt är att lära mer om hur Kanotförbundet kan främja aktiviteter som leder till att fler kvinnor går vidare och blir instruktörer, examinatorer och instruktörsutbildare.

Bakgrunden till projektet

2023 gjorde Kanotförbundet en inventering av antalet kvinnor respektive män som är instruktörsutbildare och examinatorer för kunskapstrappan Paddelpasset (personliga färdigheter inom paddlingsteknik, säkerhet och miljö) samt antalet ungdomsledare i våra kanotföreningar. Det var ingen överraskning (utan snarare en utgångspunkt) att det var övervägande män som håller i våra kurser och kanotträningar, men att det var så stort gap överraskade. Av ungefär 80 instruktörsutbildare (för ledar- och säkerhetsutbildningar) är 18 kvinnor. Antalet examinatorer för Paddelpasset uppvisade också en stor övervikt av män; För alla nivåer och discipliner finns 72 kvinnor och 166 män. På Paddelpassets gula nivå1 är det 41 kvinnor och 47 män som examinerar. På blå nivå är det 6 kvinnor och 18 män. Vad händer där emellan?

Ovanstående siffror hänger delvis ihop med hur många som går kurser, tränar och utvecklar sina personliga färdigheter, eftersom det krävs en hög nivå av egen kunskap samt instruktörserfarenhet för att kunna bli till exempel instruktörsutbildare eller examinator. När vi tittade på vilka som går utbildningar och vilka som examineras i Paddelpasset fann vi samma mönster. På lägre nivå något jämnare könsfördelning, men ju högre nivå desto större blev gapet mellan kvinnor och män.

Formellt sett finns inget hinder för kvinnor att uppnå instruktörsutbildarroll eller att examinera sig för Paddelpasset på avancerad nivå. Verkligheten uppvisar ett mönster som inte har någon uppenbar förklaring. Situationen stämmer mer eller mindre in på kriterierna för det som kallas ”glastaket”, alltså osynliga barriärer som hindrar kvinnor från att uppnå samma positioner som män. Eftersom vårt element är vatten, så döptes projektet förstås till ”det blå glastaket”. Glastaket nämns oftast i yrkes- och karriärsammanhang, och beskrivs utifrån några olika punkter som vi fann kunde appliceras även i vår kontext:

  • Det finns en ojämlik representation mellan könen. Den ojämlika representationen kan inte förklaras genom andra faktorer som är relevanta för uppgiften, till exempel erfarenheter, formella meriter eller personliga intressen.
  • Det finns en ojämlikhet mellan könen som ökar på högre nivåer.
  • Det finns omständigheter som gör avancemang svårare för kvinnor.
  • Ojämställdheten ökar över tid under ”karriärens” gång för en individ.

Intresse för jämställdhet inom paddling

Vid två tillfällen har Kanotförbundet anordnat workshops med tema kvinnliga ledare. De två passen var uppskattade och efterlängtade. Flera kvinnor uttryckte stark önskan om att Kanotförbundet ska vara drivande i att stärka och stötta kvinnliga ledare. Deltagarna var eniga om att det är viktigt att få fler kvinnor att börja paddla, utvecklas och ta plats på instruktörspositioner för att förändra bilden av vem som är en ”duktig paddlare/instruktör/examinator”. Förebilder är inget som allena krossar glastaket, men det kan vara ett av flera verktyg.

Involvera några för att engagera många

Förhoppningen är att projektet ska vara en start på ett sådant arbete, där vi kan involvera kvinnor med drivkraft och engagemang som vill vara en del av förändring och förnyelse. Förutom de tre redan involverade kvinnorna ska ytterligare tjejer och kvinnor rekryteras för att utgöra kärntruppen i projektet. Uppgiften är att vara med och starta ett nätverk, lära av hur andra har arbetat på lyckade sätt för att få fler tjejer och kvinnor att satsa på att utvecklas och ta ledning samt vara ”ambassadörer” och förebilder. Genom att jobba med ambassadörskap och mentorskap ska projektet påverka och göra skillnad för många fler utanför projektgruppen.

Gruppen kommer att göra besök i ett annat lands kanotföreningar och verksamheter och möta kvinnor som är engagerade för frågan. Träffar och workshops planeras för att komma igång. Följ projektet på Kanotförbundets hemsida och våra sociala medier.

Projektets mål

Målen med projektet är att öka medvetenheten inom organisationen och bland våra medlemmar om den könsbaserade obalansen bland ledare, utbildare och examinatorer. Fler kvinnor ska vara på väg mot att bli instruktörsutbildare, examinatorer, ledare och kanotister på högre nivåer. Vi ska arrangera mötesplatser där kvinnliga ledare kan mötas och utvecklas. Ett nätverk för kunskaps- och erfarenhetsutbyte och stöttning ska skapas och stå på egna ben.


kajakför med klistermärke Qcamp

Publicerad: 2024-09-13

Senast uppdaterad: 2024-09-13

Författare: Katinka Ingves

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV