Vill du vara med och krossa det blå glastaket?
Nu satsar Svenska Kanotförbundet på att få fler kvinnor som ledare, utbildare och examinatorer. Genom det blå glastaket är ett EU-finansierat Erasmus+ Idrott-projekt. Projektet syftar till att få fler kvinnor på avancerad nivå och att fler kvinnor i allmänhet ska inspireras att utvecklas som kanotister. Är du en av de kvinnliga paddlare, ledare, instruktörer eller utbildare som vill vara med på den resan?
Inom Svenska Kanotförbundet arbetar vi för att öka medvetenheten inom organisationen och bland våra medlemmar om den könsbaserade obalansen bland ledare, utbildare och examinatorer. Projektet pågår från sommaren 2024 till november 2025. Första delen av projektet var ett studiebesök till det danska Qcamp, en träff för kvinnliga havskajakpaddlare. Läs mer om det här.
Projektet går nu in i sin andra fas, där vi vill rekrytera en projektgrupp med medlemmar från olika discipliner inom friluftspaddling. Uppgiften för projektgruppen är att forma ett nätverk, lära av hur andra har arbetat på lyckade sätt för att få fler tjejer och kvinnor att satsa på att utvecklas och ta ledning samt vara ”ambassadörer” och förebilder. Genom att jobba med ambassadörskap och mentorskap ska projektet påverka och göra skillnad för många fler utanför projektgruppen. Efter projektets slut är målsättningen att nätverket ska leva vidare och fortsätta möjliggöra för kvinnliga kanotister att utvecklas, inspirera och inspireras, samt att Kanotförbundet har fler kvinnor som examinatorer och utbildare.
Projektgruppen är kärnan i det nätverk för kvinnliga ledare, instruktörer och/eller utbildare som ska etableras. Gruppens medlemmar ska vara aktiva i nätverket och initiera projektaktiviteter. Aktiviteterna ska synliggöras på sociala medier och Kanotförbundets hemsida. I projektet ingår att göra en studieresa utomlands för att möta kvinnliga ledare och utbyta erfarenheter och lära tillsammans. Varje projektdeltagare gör en egen utvecklingsplan som utgör riktning för aktiviteter och insatser. Vid behov kan deltagarna ansöka om ett utbildningsbidrag.
Vad får projektdeltagarna ut av att vara med i projektet?
Det kommer att bli en spännande och lärorik resa tillsammans med andra kvinnor som delar intresset för paddling och för att göra skillnad. Varje deltagare kommer att få ett ekonomiskt bidrag för att fortbilda sig som en del av projektmålet att få fler kvinnor på avancerad nivå. Vad är just din dröm nu? Bli grön examinator? Gå Steg 2? Ta rött paddelpass?
Du kommer att få möta intressanta personer, utbyta erfarenheter, dela med dig av och få nya kunskaper. Under 2025 kommer du att få göra en resa där du får möjlighet att möta kvinnor från ett annat lands kanotföreningar. Projektet bekostar din studieresa och en träff med gruppen innan resan. Du kommer att vara en kugge i arbetet för att sätta och driva mål och visioner för ett mer jämställt paddel-Sverige!
Vad förväntas av projektdeltagarna?
För att vara en del i projektet så förväntas du ha ett intresse dels för att utvecklas personligen, dels för jämställdhetsfrågor inom paddling eller i allmänhet. Du behöver ha tid att hitta på och genomföra aktiviteter inom ramen för projektet. Tänk att det kan vara aktiviteter som du ändå skulle gjort, men att du kan anpassa så att det passar projektets mål. Till exempel ha en tur för dina kvinnliga ledarkollegor i klubben, eller ha en träff när ni lägger upp en strategi i föreningen för hur ni ska få fler tjejer att börja paddla/engagera sig i styrelsen/gå en kurs etc. Du kommer att vara en ambassadör för projektet och dess innehåll. Som projektambassadör förväntas du berätta om projektet i föreningen eller verksamheten där du är aktiv och i andra relevanta sammanhang.
Du förväntas också kunna lägga upp bilder och text på sociala medier – det kan vara allt från en bild med en rad text till en längre artikel till hemsidan, filmklipp från aktiviteter med mera. Du behöver också kunna ta ledigt för att vara med på studieresan. Det är ännu inte bestämt tid för resan, men eventuellt i augusti.
Det viktigaste är att du är öppen för nya intryck och perspektiv, generös med dina egna kunskaper och tycker det är självklart att behandla andra med samma respekt som du själv förväntar dig att bli bemött med.
Om du har längtat efter att förändra hur det ser ut bland instruktörer och utbildare, om du vill utveckla dig själv och stötta andra kvinnor att göra detsamma, då kanske du är en av de som vi söker till projektet.
För att ansöka om en plats i projektet så behöver du uppfylla några kriterier:
- Du är på minst blå nivå i din paddling
- Du är van att leda och instruera, kanske även att utbilda andra ledare
- Du vill fortbildas för att utvecklas som kanotist och i din roll som ledare/instruktör/utbildare
- Du vill vara en förebild genom att stötta och inspirera andra kvinnor
- Du vill vara ambassadör för projektet med målet att få fler kvinnor på avancerad nivå inom paddling
- Du vill skapa aktiviteter och sammanhang som genomförs som del av projektet
- Du är bekväm med att lägga upp bilder och skriva någon rad på sociala medier för att sprida information om projektet och aktiviteter
- Du kan vara borta i max 16 dagar, troligen i augusti (studieresan)
- Du är ansluten till Kanotförbundet (SKF-förening, Godkänd Kanotcentral eller Auktoriserad utbildare)
Kanotförbundet kommer att göra ett urval med målet att få en bra balans utifrån disciplin, geografisk spridning, ålder, utbildningsnivå och mål. En första digital träff planeras till januari 2025.
Ansök med ett personligt brev som innehåller:
- Namn och kontaktuppgifter
- Personliga färdigheter (nivå och disciplin/er)
- Instruktörs- eller ledarutbildning och erfarenheter
- Tillhörighet (förening, verksamhet etc)
- Ditt nästa steg för att utvecklas som kanotist/ledare/instruktör/utbildare
- Tankar om ojämställdhet/jämställdhet inom paddling
- Vad du vill få ut av att vara med i projektet, har du någon dröm eller plan för ditt nästa steg inom paddling?
- Vad du tänker att du kan bidra med
- Övrigt som du tror kan vara intressant och relevant för projektet
Du behöver inte skriva en roman, utan bara några rader om vad du tänker om varje punkt. Vi vill ha din intresseanmälan till katinka.ingves@kanot.com senast den 15 december.
Om du har frågor
Har du frågor eller funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss.
Katinka Ingves
katinka.ingves@kanot.com
076-611 43 03