
Webbinarium om glastak och osynliga hinder för kvinnor inom idrott
Välkommen till ett angeläget webbinarium med Emma Stenberg om (o)jämställdhet, glastak och idrott. Webbinariet riktar sig till alla kanotister, oavsett inriktning.
Visste du att det är 35 kvinnor som har tagit blått paddelpass i havskajak, och 136 män? Eller att det finns 15 kvinnor som utbildat sig till Forsinstruktör 1, och 47 män som gått samma utbildning? Av Svenska Kanotförbundets utbildare inom friluftspaddlingen är 5 kvinnor och 27 är män. Vad är det som gör att det ser ut så? Det där glastaket som vi pratar om, har det något att göra med att det ser ut som det gör?
Inom företagsvärlden talas det om ”glastaket” – osynliga barriärer som påverkar kvinnors möjligheter att avancera i karriären. Finns samma fenomen inom idrotten, och vad spelar det för roll?
Var med på vårt webbinarium med Emma Stenberg, som studerat glastaket och dess konsekvenser inom idrottsvärlden. Emma berättar om vad glastaket egentligen är, och i webbinariets andra del får deltagarna själva vara aktiva. Frågor som Emma kommer att ta upp är vilka strukturer som idrotten omfattas av, olika kulturer inom de olika delarna av idrottens struktur, idrottens plats i samhället. Genom föreläsningen får vi också ett historiskt perspektiv.
Var: På Teams
När: Onsdagen 12 mars kl. 19.00–20.30
Anmälan: Anmäl dig genom att skicka ett mail till Katinka Ingves, katinka.ingves@kanot.com
Sista anmälningsdag är 11 mars 2025

Emma Stenberg
"Idrott har varit mitt största intresse hela livet, så jag är i princip uppväxt i den ideella föreningsidrotten. Idrottsintresset ledde även till en magisterexamen i Idrottsvetenskap där jag riktade in mig mot ett samhälls-/normkritiskt perspektiv på idrott. Jag studerade framförallt idrottsforskningen på kvinnor och män. Har sedan 2013 jobbat med cykel i olika former, genom eget företag eller inom Svenska Cykelförbundet där jag nu också arbetar i ett projekt för att bättre inkludera Paracykel i föreningsverksamheten. På fritiden vistas jag så mycket jag kan i naturen och vill inspirera andra till att upptäcka dolda pärlor i Dalarna, men även sin egna närmsta skogsdunge. Därför driver jag Dalatoppen med målet att naturen ska kännas som en tillgänglig och trygg plats för alla människor oavsett förutsättningar."
Genom det blå glastaket – Erasmusprojekt
Under 2024 startade Svenska Kanotförbundet Erasmusprojektet "Genom det blå glastaket – fler kvinnor på avancerad nivå inom paddling" där målet är en jämställd rekrytering av instruktörsutbildare, examinatorer och ledare. Projektet finansieras av EU-bidrag, fördelade av MUCF i Sverige och pågår till och med november 2025.
Läs mer om projektet på kanot.com.
Kontakt
Projektet har initierats och samordnas av Katinka Ingves och Åsa Andersson på Svenska Kanotförbundets kansli. Har du frågor om projektet är du välkommen att höra av dig.
Katinka Ingves
katinka.ingves@kanot.com
076-611 43 03
