Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet
Gruppbild i föreläsningssalen Olympia på Bosön efter avslutat Kanotkonvent 2023

Kanotkonventet 2023 – Tillsammans förverkligar vi paddlingsdrömmar

Helgen 20–22 januari samlades ca 120 personer på Bosön för det första ”riktiga” konventet på tre år. Det är i det fysiska mötet, i erfarenhetsutbytena och de inspirerande samtalen som kreativitet och gemenskap skapas – det blev åter tydligt och ett härligt intryck att ta med framåt.

Årets fokus var bland annat att presentera förbundets nya vision – ”Tillsammans förverkligar vi paddlingsdrömmar” som tillsammans med de nya värdeorden ”Trygg – Hållbar – Stolt – I täten” utgör ledstjärna för den fortsätta resan framåt. Konventet riktar sig till alla som på olika sätt möjliggör svensk kanot och som hjälper till att utveckla verksamheten och är därför den perfekta och naturliga platsen för att göra det avstampet.

Precis som tidigare år bestod konventet av flera huvudspår – Friluftsspåret, Tränarkonventet och Arrangörs- och föreningsspåret. På lördagen hade även Kanotslalom och Drakbåt varsitt spår – ett perfekt tillfälle att träffas grenvis för att sedan på söndagen ta del av konventets utbud. Detta är ett koncept som vi tror mycket på och förhoppningsvis kan fler grenar se fördelarna med att ha sina konferenser i samband med konventet.

Helgen inleddes med ett gemensamt öppningspass där generalsekreterare Dag Johansson gav en kort nulägesbild av vår breda verksamhet, var vi står idag och vad vi blickar fram emot. Men han presenterade och beskrev även förbundets nya, uppdaterade vision och värdegrund – resultatet av ett arbete utfört under pandemin och som även kommer att läggas fram för förbundsmötet den 18 mars.

Det gemensamma inledningspasset, där bland annat den nya visionen och värdegrunden presenterades, kan du ta del av här Pdf, 1 MB..

– En drömmig blandning av snälla människor, viktiga frågor, inspiration, energi, kompetens och engagemang. Efter att ha djupdykt i formuleringar av vision och värderingar konstaterar jag entusiastiskt att varje del verkligen lever i människorna, i rörelsen. Det är synnerligen mäktigt och fint att vara en del av svensk kanot – och att tillsammans fortsatt förverkliga paddlingsdrömmar, säger Lena Norrman, styrelsen.


Friluftsspåret

Det här spåret bjöd som alltid på en bred mix av inspiration och viktig kunskap för alla – från paddlare och ledare till Godkända Kanotcentraler och uthyrare. Här fick de ca 40 deltagarna ta del av paddelberättelser, vad man ska tänka på när man ger sig iväg och varför vi tar de beslut som vi tar, blandat med säkerhet och hållbarhet med pass kring förebyggande hälsovård och miljöengagerad paddling.

– Vilket fantastiskt konvent! Kul att jag fick vara med. En röd tråd från Dags inledning till Aron Schougs avslutning. Och sådan hög nivå och välorganiserat friluftsspår. Grattis till ett fint organiserat möte för oss alla som var där!, sammanfattade Carl-Johan Wallin, deltagare friluftsspåret.


Tränarkonventet

Med fokus på slätvatten bjöds det på träningsfilosofi, hur man tränar idag generellt och vad kan vi göra för att bli bättre. Men det pratades även om framtidens besättning- och tävlingsstrategi och gavs utrymme för både fyspass, workshop i bål- och ryggstyrka samt utvecklingsdiskussioner utifrån helgens olika områden.

Föreningsspåret

Detta spår, som även var en del av Arrangörsträffen, inleddes på lördagen med tävlingsfokus. Diskussioner om hur tävlingssystemet RaceManager kan användas för utveckling av tävling, hur tävlar vi idag och hur vill vi tävla och hur kan vi använda tävling för att rekrytera och behålla. Söndagen fokuserade mer på föreningsstöd med frågor som rekrytering, anläggningens betydelse och hur man motiverar ideella.

Sammanfattning

Helgen rundades av med ett avslutade gemensamt pass och gruppfoto. Det bestående intrycket från helgen är det stora värdet av att blanda alla kanotinriktningar och det häftiga som händer när människor träffas fysiskt. Förhoppningen är att alla åkte hem från en intensiv helg på Bosön fyllda av inspiration och energi att fortsätta föra svensk kanot framåt.

– Jag lämnade Bosön i söndags fylld av inspiration och stolthet, alla möten och samtal med människor från vår breda verksamhet ger massor av energi och idéer. Det kändes även extra bra att äntligen få lansera förbundets nya vision, ”Tillsammans förverkligar vi paddlingsdrömmar”, och det maffigt positiva gensvaret som följde var otroligt kul och motiverande. Det känns som att vi har mycket att bygga vidare på!, avslutar Dag Johansson, GS.


För att i efterhand kunna ta del av en del av det som redovisades på Kanotkonvent 2023 samlar vi material och presentationer här.

Blandade bilder från helgen


Gruppbild i den stora Framgångshallen på Bosön efter fyspass med "Lofsan", Kanotkonventet 2023
Grupparbete och samtal runt tre bord, från Kanotslalomkonferensen, Kanotkonventet 2023
Teckningar från deltagarna på Kanotkonventet 2023, där de ritat sin favoritfarkost, sin favoritplats att paddla på, sin favoritmat på turen och den de helst skulle vilja paddla med.
Fysioterapeut Johannes Nilsson sitter på golvet och samtalar med kvinnor i rullstol, från workshopen "Styrka – prestationsutveckling och hållbar rygg", Kanotkonventet 2023
Människor i samtal efter föredraget "Främjande och förebyggande hälsovård för rekreationspaddlare" på Friluftsspåret, Kanotkonventet 2023

Publicerad: 2023-01-27

Senast uppdaterad: 2023-01-27

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV