Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Torbjörn Jonsson – en av finalisterna Årets Eldsjäl

Den 15 maj 2023 är det dags för den årliga galan "Årets Eldsjäl". Bland de tre finalisterna i kategorin ”Årets Ledare” hittar vi Torbjörn Jonsson, Brokinds IF. Med sin passion, omtanke och outtröttliga vilja har han fått föreningen att växa från fyra till tio olika sektioner på bara några år – kanot är en av dem.

Riksidrottsförbundet och SISU har lyft fram Brokinds IF som utmärkt exempel då det handlar om föreningsliv på landsbygden. I föreningen finns i dag inte mindre än tio olika sektioner. Vilken annan klubb kan visa upp den bredden?

För att hantera en kraftig tillväxt krävs det engagemang – och eldsjäla och en av de största leder Brokind IF, vilken för övrigt firar 90 år 2024. Även om en väl sammansatt styrelse också är en stor anledning till framgången, så är en styrelseordförande som brinner kanske en ännu större faktor. Han heter Torbjörn Jonsson och har varit en föreningsmänniska i hela sitt liv.

– För ett år sedan bestämde vi oss för nå och rekrytera 20 procent av befolkningen till vår förening inom tre år. Då vi senast räknade var antalet medlemmar upp i 507, en ökning med 51 procent jämfört med 2019, då vi var 336 medlemmar, berättar Torbjörn.

Torbjörn får hela byn att växa

Det bor blott 523 personer i östgötska Brokind. Tillsammans med grannorten Bestorp och det som benämns omland till dessa orter blir det tillsammans 2500 personer i upptagningsområdet. Som om det skulle vara ett hinder för en äkta eldsjäl. Tvärtom ser Torbjörn Jonsson till att idrottsföreningen bara växer och växer.

– För mig handlar det mycket om att signalera glädje. Det i sin tur visar att det inte finns någon egenvinning eller några baktankar. Jag tycker helt enkelt att det vi gör är hysteriskt kul. Visst, det kräver energi, men man får betydligt mer än det tar, säger Torbjörn.

Den inställningen – samt viljan att utveckla och öppna nya sektioner – motverkar det många andra föreningar drabbas utav, det vill säga tvingas lägga ner på grund av bristande engagemang, inte minst på landsbygden och i mindre orter.

Motiveringen Torbjörn Jonsson – en av tre finalister "Årets Ledare"

”Att i landsbygdsmiljö utveckla en idrottsförening till att driva och innehålla tio olika sektioner under samma tak säger allt om en unik person. Torbjörn Jonsson personifierar det en äkta eldsjäl står för med sin passion, sin omtanke och outtröttliga vilja att idrott ska finnas till för alla.”

Rösta här!

Var med och rösta på Torbjörn Jonsson i kategorin "Årets Ledare". Röstningen stänger den 30 april kl. 15.00.
Rösta här – https://www.folkspel.se/aretseldsjal/finalister-ledare/finalist-3/


Text och bild – Folkspel, Årets Eldsjäl

Publicerad: 2023-02-10

Senast uppdaterad: 2023-03-24

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV