Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

En stor kanotvän har lämnat oss

Börje Andersson har gått bort. Han somnade in i lördags eftermiddag den 30 september efter en tids sjukdom. Han lämnar ett stort tomrum efter sig och våra varmaste tankar går till familj och anhöriga.
För svensk kanot kommer han alltid att vara en unik eldsjäl som har betytt otroligt mycket för väldigt många.

Börje har under många decennium varit verksam på alla nivåer inom kanotidrotten. Hans värme och genuina engagemang för sporten och för de aktiva har gjort honom till en högt respekterad person, ledare och vän för många.

Lokalt i Hofors Kanotklubb har han inte minst bidragit stort till många fina tävlingsarrangemang. Tillsammans med vännerna i Hofors-klubben har han arrangerat återkommande och alltid mycket uppskattade tävlingar, både regattor och kontinuerliga SM-tävlingar. Börje uppskattade alltid det personliga mötet och satte ett stort värde på att samla människor. Genom åren har han skickligt styrt många lagledarträffar på plats i Hofors med sin karaktäristiska blandning av humor, tydlighet och alltid ett lyssnande som bidragit till stor delaktighet.

Nationellt har han gjort ett stort avtryck genom många år på flera olika roller. Han var tidigt engagerad som förbundskapten för juniorlandslaget. Därefter var han en av de drivande bakom den maratonsatsning som resulterade i stora internationella framgångar med bland andra Susanne Gunnarsson och Stefan Gustafsson som mångdubbla VM-medaljörer. Börjes goda ledaregenskaper och stora engagemang kom även väl till pass i förbundsstyrelsen. Där blev han invald 1988 och ingick i styrelsen under 20 år (!) fram till förbundsmötet 2008. Därefter fortsatte han att vara en viktig del inom elitverksamheten för slätvatten med en roll i slätvattenkommittén elit. Hans ledarskap lade även grund för framgång inom näringsliv och företagande, något som även kom förbundet och de aktiva till gagn då Börje genom åren varit förbundets största sponsor.

2021 fick han motta Riksidrottsförbundets förtjänsttecken, idrottens högsta utmärkelse, för mångårigt och förtjänstfullt engagemang och ledarskap inom svensk idrott. Pandemin satte stopp för den traditionella ceremonin som hålls i samband med Riksidrottsmötet vartannat år. Istället blev Börje medbjuden till Sprint-VM i Köpenhamn där utmärkelsen delades ut med landslaget närvarande. Mycket passande för Börje som alltid har satt de aktiva i främsta rummet och genom åren varit en flitig åskådare på olika mästerskap. På VM 2021 fick han bland annat se Martin Nathell och Dennis Kernen vinna VM-guld på K2 1000 m.

Tack för trygghet, driv och glädje.
Ditt engagemang har varit oändligt värdefullt.

Tack för allt, Börje.


Publicerad: 2023-10-03

Senast uppdaterad: 2023-10-03

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV