Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Kanotförbundets styrelseledamot Richard Tegnér, projektledare Anette Önerud, Roddförbundets ordförande Charlotte Andersson och Kanotförbundets hållbarhetsansvarige Åsa Andersson minglade och samverkade med övriga vattensportsförbund.

Stor glädjeyra när Arena Vattnets koncept lanserades i Stockholm

Att bygga för idrott på vattnet, samverkan och multifunktionella anläggningar. Projektet Arena Vattnet presenterar nu nya banbrytande sätt att planera för framtiden. Genom samverkan kan man skapa attraktiva, multifuntionella och tillgängliga ytor som anpassas till säsonger, åldrar och behov. Igår lanserades konceptkatalogen "Bygga för idrott på vattnet" och projektet presenterades för de medverkande vattenidrottsförbunden.

Många föreningar står inför stora utmaningar – trånga klubbhus och anläggningar med renoveringsbehov. Konkurrens om ytorna vid vattnet, arrendeavtal som omförhandlas. Men ur utmaningar föds möjligheter.

– Det här konceptet visar på den stora styrkan i att idrotta utomhus, där vi kan se att en anläggning inte bara behöver vara en byggnad eller idrottshall utan att man ser ett helt område som anläggning, säger projektledaren Anette Önerud och poängterar att samverkan mellan idrotter är helt central. Vi vattensporter har haft en idé, och under arbetets gång har nya idéer fötts och tankar växts. Det blir så mycket energi när man jobbar tillsammans.

En multifunktionell anläggning för vattensport kan samla olika utövare – och samtidigt locka till sig nya och skapa en attraktivitet för platsen. Det här sättet att tänka kan få stor betydelse för staden, kommunen, de aktiva och föreningarna.

Kanotförbundet har varit med i arbetet med att identifiera utmaningar och inspirerats av Anette Öneruds engagemang och tankar.

– Bra och funktionella anläggningar är en central del i att kunna utveckla vår verksamhet. Med Arena Vattnet har vi tagit fram kunskap och koncept som vi tidigare aldrig haft. Det ger oss förutsättningar för fortsatt samverkan, påverkan och inte minst en grund för ett gott stöd till lokala anläggningsinitiativ, säger Kanotförbundets generalsekreterare Dag Johansson.

Konceptkatalogen "Bygga för idrott på vattnet" som nu presenteras är tänkt som inspiration och diskussionsunderlag för planering, tillsammans med olika idrotter och kommuner eller andra aktörer. Den innehåller konkreta förslag på hur en gemensam yta skulle kunna disponeras och utformas, exempel på hur liknande anläggningar uppförts på andra platser utomlands.

Visionen är att uppföra multifunktionsanläggningar och platser där flera idrotter kan vara tillsammans, varje dag på året, året runt. Och på så vis vara tillgängliga för fler och locka nya utövare. Det finns många samordningsvinster.

– Med Arena Vattnet finns det finns en stor potential för föreningar inom SKF att verka tillsammans med andra vattensporter ute på vattnet, när det gäller byggen av arenor vid vattnet som kan delas med andra och året runt. Arena Vattnet passar också bra med värdegrunden inom SKF, konstaterade styrelsens Richard Tegnér som var med på plats.

Projektet Arena Vattnet har drivits av Svenska Seglarförbundet i samarbete med Svenska Kanotförbundet, Roddförbundet, Vattenskid- & Wakeboardförbundet, Isseglarförbundet och SVEMO Vattensporter.

Mer om Arena Vattnet

Ladda ner konceptmaterialet och rapporten eller läs mer om projekt Arena Vattnet.

Publicerad: 2023-12-06

Senast uppdaterad: 2023-12-08

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV