Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

ICF firar 100-årsjubileum

Den 19 januari 2024 fyllde International Canoe Federation, ICF, 100 år och det uppmärksammar vi lite extra då Sverige var en av intitativtagarna när organtisationen IRK, som senare bytte namn till ICF, grundades.

Den 19 januari 1924 samlades representanter från Danmarks, Tysklands, Österrikes och Sveriges riksförbund för att bilda ett internationellt paddlingsförbund. Det två dagar långa mötet hölls i Köpenhamn där de danska, tyska, österrikiska och svenska tjänstemännen kom överens om att namnge organet "Internationale Repräsentantenschaft für Kanusport", förkortat som "IRK". Franz Reinicke, som ledde det Tyska Kanotförbundet, tillträdde tjänsten som IRK:s första president efter ett möte i juli 1924.

Syftet med IRK definierades i fem punkter.

  • Att bilda en länk mellan kanotföreningar i de olika länderna.
  • Så långt som möjligt anordna internationella tävlingar i paddling och segling en gång om året och växelvis i de olika länderna.
  • Att främja och främja utländsk turné genom framställning av lämpliga flodguider och genom tillhandahållande av information om möjligheterna att hitta boende och platser av intresse.
  • Att införa internationellt erkända symboler för floder på kartor för att underlätta touring.
  • Att utbyta kanotinformation genom att ömsesidigt tillgängliggöra de olika nationella publikationerna om kanotpaddling genom att förbereda föreläsningar och talare, filmer och fotografier, samt som genom korrespondens.

Gemensamma regler

Man tog fram gemensamma regler för klasserna kappseglingskajaker, segelkanoter och kanadensiska kanoter tillsammans med regler för internationella tävlingar. Redan samma år som IRK bildades 1924 visades slätvattenspaddling, det tidigare namnet på kanotsprint, upp som en demonstrationssport vid OS i Paris.

Sin status om full medaljsport fick kanotsprint tolv år senare i OS 1936 i Berlin innan den fick sällskap av kanotslalom som gjorde sin debut i München 1972 och som har varit en fast del av spelen sedan Barcelona 1992. Vid årets OS i Paris gör kajakcross debut på programmet. Parakanot gör sitt tredje framträdande på Paralympics i år efter att ha varit med både i Rio 2016 och Tokyo 2020

Ett förbund som växt

22 år efter att det internationella förbundet bildades bytte den 1946 namn till ICF – International Canoe Federation. Sedan dess har ICF växt enormt och styr nu tio grenar – kanotsprint, kanotslalom, parakanot, kanotmaraton, kanotpolo, White Water-paddling, kanotfreestyle, surfski, drakbåt och Stand Up Paddling.

Medlemsantalet i ICF har också ökat och uppgår idag till 171 nationella förbund.

Läs mer

Mer om ICF:s historia finns att ta del av på deras webbsida här.
Missa inte heller den minnesbok som kommer att publiceras senare i år. Man kommer även publicera en serie artiklar som lyfter fram viktiga ögonblick för sporten under de senaste 100 åren på ICF:s webbsida.

 

Publicerad: 2024-01-29

Senast uppdaterad: 2024-02-01

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV