Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Årets vinnare i Fysmästerskapen korade

Den 5 februari avslutades Fysmästerskapen 2023 – vinterns stora utmaning där man tävlar om titeln ”Årets Fysmästare, Bästa klubb och Mesta klubb”. Och vilken succé det blev!

Det främsta syftet med Fysmästerskapen är att skapa en klubbaktivitet där man samlar medlemmar, unga som gamla, för att tillsammans utmana andra klubbar och paddlare – både inom den egna grenen och andra. Genom en rolig utmaning lyfter vi vikten av en allsidig god fysik och allmän grundkondition med hjälp av kanotrelevanta övningar. Vår förhoppning är att sprida kunskap och glädje samt kunna motivera och inspirera fler att träna – dels för att bli starkare, men framför allt för att må bättre.

Och det har vi verkligen lyckats med i år, vilken ökning från förra året! I årets Fysmästerskap fanns det möjlighet för alla våra grenar att delta samt para – och det blev verkligen en succé. Nu utmanar vi de klubbar och grenar som inte var med i år att vara med nästa år.

  • 328 deltagare
  • 33 klubbar
  • 7 grenar

Årets vinnare 2023

Vi vill tacka alla som var med i årets stora utmaning, bra jobbat varenda en! Vi gratulerar även årets vinnare som presenteras nedan och kommer att uppmärksammas med en prisutdelning i samband med bland annat Vårregattan i Jönköping 6–7 maj.

Det var ett imponerande stort antal deltagare från Lidköpings KF med hela 73 stycken, vilket gör dem överlägsen vinnare i "Mesta klubb" – stort grattis. ”Bästa klubb” och ”Mesta klubb” vinner varsin SkiErg från Concept Träningsredskap AB.

Mesta klubb

Lidköpings Kanotförening

Bästa klubb

Kungälvs Kanotklubb

Årets Fysmästare | Damer

D14 – Märta Almqvist, Lidköpings KF
D16 – Astrid Sjöström, Huskvarna KK
D18 – Moa Nilsson, Lödde KK
D21 – Signe Claesson, Lödde KK
Senior – Rebecka Georgsdotter, Nyköpings KK
Masters – Lotta Jansberger, Lidköpings KF
Para – Elina Waldén, KK Eskimå

Årets Fysmästare | Herrar

H14 – Sixten Renman, Örnsbergs KS
H16 – William Falkenström, Kungälvs KK
H18 – Daniel Andersson, Halmstad KK
H21 – Johan Myrberg, Luleå KK
Senior – Karl Brodén, Nyköpings KK
Masters – Mats Lindmark, Luleå KPF Isbrytarna

Komplett resultat för alla klasserna finns i Excel-filen här Excel, 88 kB..

Fysmästerskapen innehåller moment inom uthållighet, styrka och funktion. Momenten är utvalda för att relativt enkelt kunna utföra dem på hemmaplan tillsammans med klubbkompisar och för att lyfta vikten av en god allmän grundfysik. Vissa moment är tuffare och kräver att den aktive har utvecklat en viss styrka, i de yngre klasserna händer det inte helt sällan ihop med fysisk mognad. Ni som tränare och föräldrar har en viktig roll i att designa utförandet och använda testresultaten utifrån den kunskapen och koppla utveckling till genomförd träning. Det är motiverande att uppleva att man går framåt och utvecklas, både som ungdom och vuxen. De olika momenten i Fysmästerskapen är tänkta att bland annat utgöra bra tillfällen för att se just den utvecklingen.

Nytt samarbete ger mersmak

Fysmästerskapen är här för att stanna! Tack vare vår nya samarbetspartner STC gavs klubbar runt om i Sverige möjligheten att inte bara träna på ett STC-gym inför mästerskapen, utan även att den 28 januari göra testerna på ett STC-gym. Nästa år steppar vi upp och hoppas att STC-dagen blir ett stort event där fler vill vara med och utmana sig själva, varandra och inte minst svensk kanot.

Vi ses igen nästa år och varför inte börja träna redan nu? Det handlar inte bara om att förbättra dina resultat utan även om att din kropp ska klara vardagens alla utmaningar – stora som små. Tillsammans förverkligar vi paddlingsdrömmar!


Växjö KC genomför sitt Fysmästerskap på ett STC-gym. Här ligger flera personer i en stor cirkel och genomför övningen "plankan".

Publicerad: 2023-02-14

Senast uppdaterad: 2023-02-15

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV