Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

OS Atlanta 1996 – Susanne Gunnarsson och Agneta Andersson tar OS-guld i K2 500 meter.
Foto: Jan Collsiöö, Scanpix

OS-guldmedaljören Agneta Andersson har lämnat oss

Agneta Andersson har gått bort, 62 år gammal. Hon somnade in på sjukhus söndag 8 oktober efter en tids sjukdom. Agneta var en av Sveriges främsta olympier och hon lämnar ett stort tomrum efter sig. Våra varmaste tankar går till familj och anhöriga.

Agneta Andersson räknas till en av de främsta svenska olympier och idrottarna genom tiderna med totalt sju OS-medaljer, varav tre guld. Hon slog igenom under 1980-talet och vann sina första mästerskapsmedaljer på VM i Nottingham 1981. Men det var på OS i Los Angeles 1984 som hon blev känd för hela svenska folket när hon tog hon tre medaljer, varav två guld – ett individuellt och ett i lag med Anna Olsson. I Atlanta 1996 blev det ytterligare ett OS-guld som hon vann tillsammans med Susanne Gunnarsson på K2 500 m.

För de fina prestationerna på OS i Atlanta tilldelades Agneta Andersson och Susanne Gunnarsson 1996 Svenska Dagbladets guldmedalj – Bragdguldet. Året efter fick också Victoriastipendiet (numera Victoriapriset).

– Agneta var inte bara en stor idrottare, hon var också en fin vän. Vi har känt varandra sen jag var 16 år och hon var 18 år. Vi tog vår första medalj tillsammans 1981 på VM och den sista 1996. Vi har gått igenom mycket tillsammans. De sista 20 åren har vi umgåtts utan kanot. Agneta kämpade in i det sista och det gör så ont, skriver Susanne Gunnarsson till TT.

Förutom framgångarna på tävlingsbanan var hon under många år engagerad i styrelsen i Bofors KK. Agneta var själv även involverad som förbundskapten några år efter sin egen aktiva karriär.

Vi kommer minnas Agneta för den hon var och som en fantastisk representant för svenk kanot. Agnetas minne kommer även att leva kvar genom den utmärkelse som Svenska Kanotförbundet instiftade 2017 till hennes ära – "Agneta Anderssons pris". Utmärkelsen delas ut varje år på SM i sprint till den klubb som har de två främsta damseniorerna på Agnetas gulddistans K1 500 m.

Tack för allt du gjort för svensk kanot – på och utanför tävlingsbanan, Agneta.
Vila i frid.

Publicerad: 2023-10-08

Senast uppdaterad: 2023-10-08

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV