Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Succé för äventyrsläger i Lidköping!

Under vecka 33 genomfördes ”Lidan Summer Camp 2024” i Lidköping. Ett sommarläger med fokus på äventyr och gemenskap under ledning av ett stort gäng unga ledare. Dryga 30-talet aktiva i åldrarna 9–16 år deltog och hade ett rakt igenom helgrymt läger!

Ett gäng unga ledare i 20-årsåldern kände att det var dags att återuppliva ett äventyrsläger igen. Med utgångspunkt i Lidköping och Lidköpings Kanotförening och med stöd av Svenska Kanotförbundet gjorde de slag i saken, fick med sig ett stort gäng ledare, ett gäng nyfikna deltagare och körde. Här kommer deras sammanfattning!

Lidan Summer Camp 2024

Inspirationen till lägret kommer från ”Flatwater Summer Camp" som Bengtsfors BoIS arrangerade för drygt 10 år sedan. Denna typ av läger har saknats och därför bestämde sig några unga ledare i Lidköpings Kanotförening för att arrangera Lidan Summer Camp. Vår grundtanke med lägret var att ordna fysiska aktiviteter utan att de uppfattades som rena träningspass samt vara ute i naturen så mycket som möjligt.

Här testas kanotpolo under Lidan Summer Camp

Härlig mix

Under lägret fick över 30 aktiva i åldrarna 9–16 år uppleva massor med akitiveter och olika saker. Deltatarna fick prova olika kanottyper så som tävlingskajak, besättning, havskajak, polokanot, kanadensare och SUP. De fick även testa sina paddelkunskaper i olika vatten – stilla å, vågiga Vänern, skärgårdspaddling och utomhusbassäng. Nedan har vi punktat upp några av alla de delar som lägret bjöd på.

  • Lägret inleddes med att alla deltagare fick lära sig kamraträddning.
  • Alla aktiva och ledare använde flytväst under hela lägret. Vi hade med följebåt vid de paddlingar som krävde det.
  • Vi gjorde långpaddling till en strand där vi tillbringade dagen. På stranden gjordes en 5-kamp utifrån vad som fanns på stranden – till exempel strandlöpning, strandlyft och utomhusgym. Deltagarna hade med sig matsäck och vi åt lunch på stranden.
  • Vi paddlade havskajak i Vänerns skärgård där vi gick i land på en ö. Där delade vi upp oss i matlag och lagade mat på stormkök. Tid för bad, lek och njutning fanns också.
  • Vi gjorde ett grupparbete där deltagarna fick testa sina kunskaper och diskutera kring Allemansrätten.
  • Vi gjorde en fysutmaning i form av en hinderbana. Istället för att ta bilar till motionsspåret där en hinderbana fanns, använde vi vår kreativitet och skapade en hinderbana på lekplatsen nära vårt boende.
  • Varje morgon erbjöds morgonlöpning i en närliggande skog.
  • Vårt boende var i den gymnastiksal som låg närmast kanothuset som vi utgick från. Det för att deltagarna skulle kunna promenera sträckan istället för att åka bil.
  • Samtliga aktiviteter genomfördes utomhus och deltagarna fick vistas på olika platser i naturen. Bland annat på vattnet, i skogen, på stranden, på klippor och i stadsmiljö.
  • En av de aktiviteter som ordnades var en skattjakt där skatterna var gömda i skogen och på vattnet, så de verkligen fick röra sig fritt i naturen.
  • Vi fick hjälp med mat av lokala producenter och vid två måltider valde vi aktivt att endast servera vegetarisk mat.
  • Lägret planerades och genomfördes av totalt 21 st ledare under 27 år.
  • En kväll besökte vi ett utomhusbad och delade upp oss på tre stationer. På den första stationen fick de lära sig grunderna i livräddning och HLR. På den andra stationen fick de testa kanotpolo. På den tredje stationen fick de testa sina reaktionsförmågor i en lek. Givetvis simmade vi också.

Under veckan kämpade även fem lag mot varandra i en lagkamp. För att lära känna varandra bättre var lagen blandade mellan åldrar och klubbar. Grenarna i lagkampen satte olika förmågor på prov för att alla skulle få möjlighet att bidra med sina styrkor.

Stort tack till alla deltagare och ledare!

Lägret genomfördes med stöd från Svenska Kanotförbundet och bidrag från Svenskt Friluftsliv.

Gruppbild på deltagare Lidan Summer Camp
Deltagarna på Lidan Summer Camp fick lära sig grunderna i livräddning och HLR.
Under äventyrslägret testades massor med olika kanottyper
Gemenskap i fokus under Lidan Summer Camp

Publicerad: 2024-08-26

Senast uppdaterad: 2024-08-26

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV