En samlad kommitté för friluftspaddling
En sen decemberkväll 2024 tog Svenska Kanotförbundets kommitté för friluftspaddling sina första steg. Efter ett par års diskussioner och en motion som kickade dessa till handling, så var det dags för kommitténs medlemmar att träffas för första gången.
Svenska Kanotförbundet bedriver en omfattande verksamhet för friluftspaddling. Nu kommer arbetet att kunna växlas upp i och med att den nya kommittén för friluftspaddling sjösatts.
Kommitténs medlemmar kommer från vitt skilda platser i Sverige, vilket är en styrka när det gäller att få många med olika perspektiv på paddling och paddlingens förutsättningar. Även åldersmässigt och disciplinmässigt täcker kommittén in variation. Med tanke på den geografiska spridningen, så är det tacksamt med den digitala mötestekniken. Det första mötet hölls via Teams.
Friluftspaddlingsommitténs medlemmar
Det är inte utan stolthet som förbundet presenterar friluftspaddlingskommittén. Engagemang, driv, en bredd av intresseområden och djupkunskap inom alla möjliga och omöjliga paddlingsområden kännetecknar den nya kommittén. Nedan följer en presentation av kommittémedlemmarna.
Anders Ahnesjö
Anders är aktiv medlem i Uppsala Paddlarklubb. Han är också en av motionärerna som stod bakom den motion som blev sparken i baken för att få till stånd friluftspaddlingskommittén. Anders har paddlat sedan barndomen i Hedemora och har fortsatt sedan dess. Han har paddlat det mesta, men det är framför allt kanadensarpaddlingen i älvarnas brusande vatten som får hans hjärta att bulta lite extra. Havskajaken och den relativt nyupptäckta packraften kommer också ut på vattnet då och då. Kunskaperna han har om friluftsliv och paddling vill han använda för att driva frågor om miljö och hållbarhet, kanotleder och tillgänglighet. Inte minst vill han bidra med att få fler att känna den livsglädje som friluftslivets upplevelser kan ge.
Astrid Landgren Patterson
Astrid har många engagemang inom friluftsliv och paddling. Dels egna företaget Kajak & Uteliv på Gräddö, dels i Roslagens Kanotsällskap och Friluftsfrämjandet Norrtälje. Astrid började med havskajak, men det har blivit mer och mer SUP på senare år, och även kanadensare. Frågor som Astrid vill arbeta med i kommittén är utveckling av kvalitetsmärkningarna Godkänd kanotcentral och Auktoriserad utbildare. Astrid har många idéer om hur märkningarna kan fyllas med värde och marknadsföras till allmänheten. En annan fråga som engagerar Astrid är hur vi kan stötta och inspirera föreningar att göra mer friluftsäventyrspaddlingar med unga.
Emil Gyllenberg
Stockholmsbon Emil har alltid varit engagerad i och intresserad av hur det ideella kan främjas och kombineras med kommersiell paddlingsverksamhet. Numera driver han egna företaget Lek Mer. Paddlingen har varit hans jobb i över tio år. En av Emils viktigaste frågor är hur fler unga kan lockas till friluftspaddling. Andra frågor som Emil vill jobba med är hur varumärket Godkänd Kanotcentral kan stärkas, och hur vi kan bli ännu bättre på att kommunicera vår friluftspaddling. Det är framför allt havskajak som gäller för Emil, även om han tycker allt på vatten är kul.
Johnny Lythell
Oxelösunds Kanotklubb är hemmaklubben för Johnny. Friluftsliv och att öka kunskaper om det är en passion för Johnny. Han är erfaren utbildare, genom sitt engagemang inom Scouternas folkhögskola. Säkerhet, friluftskunskaper och överlevnad är kunskaper som Johnny tycker om att utbilda andra i. Johnnys intresse för fotografi och film kombineras med friluftslivet; kameran är ofta med ut i naturen. Vardagspaddlingen sker i havskajaken runt Oxelösunds fina vatten.
Maria Helgegren
Våghalsiga äventyr i skummande, brusande vatten är något som Maria fastnat för. Hennes favoritpaddling är rockhopping, och det ägnar hon sig åt på västkusten, utanför Tanum där hon bor. För att locka fler att upptäcka rockhopping och vågpaddling startade Maria föreningen Vågryttarna Kajakklubb. Hennes hjärtefrågor är säkerhet, teknikträning, kvinnors förutsättningar i paddling i kallt vatten, och att öka kunskap om skadeförebyggande teknik och första hjälpen.
Niklas Ekman
Niklas är aktiv medlem i Kanotföreningen Öresund i Malmö. Att vara, sova och äta ute i naturen är Niklas drivkraft. Även om Niklas har varit ute på paddlingsäventyr på alla möjliga håll i världen, så värderar och framhåller han att äventyret ofta ligger väldigt nära oss på hemmaplan. En långhelg i Blekinge skärgård kan vara ett sådant äventyr för Niklas. Han har provat på det mesta inom paddling, men är främst havskajakpaddlare, och gillar såväl lugna vatten som vågsurfing. Att guida turer och lära andra att paddla ligger honom varmt om hjärtat, liksom han har stort intresse för att vidareutvecklas själv som paddlare och ledare.
Yulia Blomstedt
Yulias hemvist är Umeå, och där är hon aktiv medlem i Umeå Kanotklubb. Yulia hittas i kajak, kanadensare eller packraft runt Umeå eller andra platser i norra Sverige. Hon har en stor kärlek till naturen och friluftsäventyr, och brinner för att hjälpa andra att upptäcka allt härligt som friluftslivet innebär. Att njuta av naturens skönhet, vara fysiskt aktiv och att dela detta med andra är något som Yulia gör både genom egen paddling och i sitt ideella engagemang som hon delar mellan kanotklubben, Friluftsfrämjandet och sjöscouterna. För Yulia är frågor om unga ledare, nå ut till nya, paddlingsovana grupper och samarbete med andra frilufts- och paddlingsorganisationer viktiga.
Förutom kommittémedlemmarna kommer arbetet att stöttas av Katinka Ingves och Åsa Andersson på kansliet. Katinka och Åsa arbetar med Svenska Kanotförbundets friluftspaddlingsverksamhet.
Kommitténs arbete
Friluftspaddlingskommittén kommer att jobba med just friluftspaddlingsaspekter och perspektiv på områden som säkerhet, utbildning, aktiviteter, mångfald, organisation, förening, Godkänd Kanotcentral. Kommitténs arbete kommer att vara nära kopplat till andra kommittéers och arbetsgruppers arbete.
Det övergripande målet för friluftspaddlingskommittén är att främja och utveckla friluftspaddling. För att uppnå det kan kommittén arbeta med till exempel:
- Att främja förutsättningar för paddling.
- Få fler att upptäcka paddling, göra paddling tillgänglig för underrepresenterade grupper.
- Höja kunskapsnivån bland friluftspaddlare när det gäller teknik, säkerhet och miljö.
- Stötta föreningar att starta upp friluftspaddlingssektioner.
- Stötta föreningar som redan har friluftspaddling i att bredda och utveckla friluftspaddling.
- Stötta och främja förutsättningar för Godkända Kanotcentraler.
- Information om kanotleder och paddlingsområden.
- Arrangera paddlingsaktiviteter.
- Hållbarhetsfrågor som är relevanta för paddlare.
- Samarbete och nätverkande med andra paddlingsaktörer- och organisationer.
- Omvärldsbevakning, forskning och påverkansarbete.
Kontakt
Har du frågor om Friluftpaddlingskommittén? Kontakta oss gärna.
Astrid Landgren Patterson
Ordförande
astrid@kajak-uteliv.com
Katinka Ingves
Verksamhetsutvecklare – Friluftspaddling
katinka.ingves@kanot.com
076-611 43 03