
Det är coolt att tänka klokt – använd flytväst!
Flytväst på vattnet borde vara lika självklart som hjälmen i skidbacken tycker vi. Idag är det "Internationella Flytvästdagen" och en dag som borde firas ordentligt för flytvästen räddar liv – varje dag. Så "Wear It, Sweden" och visa att det är coolt att tänka klokt eftersom den bästa flytvästen är den du har på dig.
Idag uppmärksammar vi tillsammans med andra organisationer och myndigheter nyttan och vikten av att använda flytväst på vattnet. Paddling är en fantastisk aktivitet och idrott – se till att det också är säkert, för din egen, och andras skull. Oavsett om du paddlar för rekreation och motion eller om du tränar och tävlar så är säkerhet något som alltid ska finnas i bakhuvudet. Paddla gärna i sällskap med andra, det blir både säkrare och roligare – trygga kompisar på vattnet vill vi ju alla ha.
Förbered dig innan du ger dig ut
- Använd alltid flytväst.
- Mobiltelefon i ett vattentätt fodral.
- Följ väderleksprognoser.
- Packa i en vattentät väska.
- Meddela någon vart du ska.
- Ha kunskap om hur du ska bete dig på sjön.
- Lär känna din kanot.
När du läst igenom checklistan ovan – titta gärna på våra korta inspirationsfilmer nedan där du får konkreta tips . Alla filmerna finns även samlade i en spellista här.
Varför flytväst?
Vattnet i havet och våra sjöar är nästan alltid kallt och det kan snabbt kan bli farligt – även på sommaren. Den omedelbara köldchocken som inträffar då man plötsligt hamnar i vattnet leder till häftig andhämtning – hyperventilering. Med lite otur kan det dessutom leda till våldsamma kallsupar som i sin tur kan leda till drunkning. Bästa skyddet mot hyperventileringen är bra klädsel och en flytväst. Dessutom behöver inte vattnet vara så kallt som man tror innan det påverkar förmågan att använda händer och armar, även kallat "swim failure". Det betyder att du behöver exempelvis larma så snart som möjligt och när du inte lägre kan simma så håller flytvästen dig flytande.
Kolla gärna in Sjöräddningssällskapets filmer om "Köldchock" och "Swim Failure" nedan.
Incidentrapportering
Om du trots allt råkar ut för en incident eller hjälpt andra, önskar vi att ni fyller i en incidentrapport. Den är ett led i vårt arbete med att främja en trygg och säker paddling. Hjälp oss att kontinuerligt bredda vår kunskap för att förbättra vårt förebyggande arbete med att göra paddling till en trygg och säker aktivitet. Uppgifterna hanteras konfidentiellt.
Läs mer vår incidentrapportering här.
Kontakt
Om du har frågor gällande säkerhet och vårt material är du välkommen att kontakta oss.
Åsa Andersson
asa.andersson@kanot.com
076-639 50 23
Har du generella frågor kring kanot och förbundets verksamhet kan du allt kontakta oss på info@kanot.com.