Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

VM-kvalplats till U21-damerna efter grym insats på EM

EM i Tyskland avslutades för knappt två veckor sedan och den svenska EM-truppen är hemma igen. Truppen bjöd på många heroiska insatser, inte minst damlaget U21 som slutade 5:a och därmed är klara för VM 2024 – stort grattis!

Mellan 6–10 september hölls EM på Beetzsee Regatta Course i Brandenburg strax utanför Berlin, Tyskland. Det var fjortonde gången som EM arangerades och sexton nationer var på plats, bland annat fyra lag från Sverige. Och lagen fick möta hårt motstånd, men trots unga lag, säsong förknippad med sjukdom och få på plats spelade lagen fantatiskt bra. Inte minsta U21-damlaget som slutade femma, vilket räckte för att ta en kvalplats till VM 2024 i Kina.

U21 Dam – 5:e plats

U21-laget har spelat mycket bra under hela säsongen. Damerna har en stark topp med lagkapten Elina Lundgren och Matilda Göterdal, målvakt. Under EM spikade Matilda igen målet rakt igenom hela turneringen och visar vilka enorma framsteg hon har gjort under säsongen.
Spelmässigt var laget redan från början på topp med inledande seger mot Frankrike. I kvartsfinalen fick de tufft motstånd där de mötte starka Tyskland och tyvärr förlorade man den matchen. Trots den förlusten visade tjejerna en mycket stark mental styrka när de höll ihop laget i den efterföljande matchen mot Italien. En match som de vann och medförde till en avgörande match om placering 5–6 mot Storbritannien. Det starka laget visade härlig fighting spirit och fortsatte på den fina inslagna vägen och vann den matchen. Det innebar inte bara en 5:e plats på EM, utan även att damlaget U21 kvalade in till VM 2024 – stort grattis!

U21 Herr – 15:e plats

Ingen av spelarna har varit på ett mästerskap tidigare och var bland annat på plats för att "se-och-lära". Ett mästerskap är betydligt mycket större än en vanlig turnering, framför allt med det som händer runt omkring.
Genomsnittsåldern i laget är bara 18 år så man har många år kvar i U21-klassen. Prestationsmässigt gjorde herrarna fina insatser, inte minst den första halvleken mot Frankrike (1–2) som verkligen stack ut. Segern mot Irlande efter förlängning och oavgjort mot Tjeckien är också mycket fina resultat. Mot Belgien fick de en uddamålsförlust, trots att det svenska U21-laget rent spelmässigt var riktigt bra. Alla lag som de mötte är redan kvalificerade till VM 2024, så motståndet var tufft. U21 Herr var den tuffaste klassen där flest länder deltog, hela 16 nationer var på plats. Kvalplatsen för denna klass togs av Litauen som spelade riktigt, riktigt bra! Det svenska laget får nu hoppas på ett wildcard till VM.

Herrar – 10:e plats

Seniorherrarna har haft problem med sjukdomar och annan frånvaro under året. EM blev den första tävlingen under året där alla åtta spelare var med. Man spelade smart och efter sin förmåga, inte minst i matchen mot Belgien.

Damer – 8:e plats

Seniordamerna hade ont om friska spelare på plats och gjorde en heroisk insats på enbart fem spelare. Framför allt målvakten Maria Johansson gjorde en fantastisk stark insats – inte bara i målet, utan även framåt. I matcherna mot Nederländerna tog man dubbelsegrar, vilket är en grym prestation med tanke på den tuffa resa som laget haft. Damerna slutade på på 8:e plats och behåller därmed sin VM-plats som de tog på VM 2022.

Fullständiga resultat från EM hittar ni här.

Publicerad: 2023-09-21

Senast uppdaterad: 2023-09-21

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV