Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Om kanotpolo

Kanotpolo är en lagsport som spelas på en begränsad spelplan med mål som hänger 2 meter över vattenytan på respektive kortsida. I varje match spelar två lag om vardera fem spelare med en boll, modell vattenpoloboll. Lagkompisarna passar bollen inom laget med hjälp av paddeln och händerna, för att slutligen få bollen i motståndarnas mål. Att det är tillåtet att tackla bollförande spelare är en publikinfriande ingrediens.

Kanotpolo är ett fart- och finessfullt spel där man kombinerar manövreringen av kanoten med bollteknik och lagspel. Idrotten kanotpolo är inte säsongsbunden, då man med fördel kan spela i bassäng under vinterhalvåret. Speltiden är normalt 2 x 10 min, om inte förlängning måste användas.

I Sverige spelas turneringar både inomhus i bassäng och utomhus. Vanligtvis arrangeras SM i samband med SVT:s SM-veckan och internationellt tävlar landslaget vid både EM, VM och World Games.

Kanoterna

Kanoterna är ca 3 meter långa och mer rundade i spetsarna. Den relativt korta längden är för att snabbt ska kunna vända eller ändra riktning på den begränsade spelplanen. De runda spetsarna, som är klädda med mjuka dämpare, är till för att hindra skador på material och personer då tacklingar med kanoten är tillåtna vid kamp om bollen.


Publicerad: 2022-12-13

Senast uppdaterad: 2022-12-13

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV