OS-special – Isak Öhrström
Om två dagar invigs OS i Paris och fem kanotister har klarat de tuffa kvalen och blivit uttagna av Sveriges Olympiska Kommitté att representera Sverige – en slalomkanotist och fyra sprintkanotister. Vi tänkte presentera dem lite närmare och först ut är Isak Öhrström.
Isak Öhrström är född och uppvuxen i Tavelsjö, en liten by i Västerbottens inland. Han har bott över hela Sverige från Östersund till Falun vidare till Nyköping. Isaks första klubb var Åmsele Forspaddlare och efter det har han även paddlat för Åre Kanotisterna, Östersunds Forspaddlare, Falu Kanotklubb, Uppsala Paddlarklubb och från och med den här säsongen tävlar han för Ensta Sport KF. Isak är även en av grundarna till Nyköpings Forspaddlare.
Parallellt med sin elitsatsning är på sitt sista år i två olika masterutbildningar och hans ambition är att jobba med optimering av energiproduktion och konsumtion i framtiden. De senaste två åren har han även jobbat som coach för en slovakisk tjej som bland annat lyckades vinna VM i U23-klassen 2023.
Andra idrotter
Precis som många andra elitidrottare har Isak testat och varit aktiv i en rad olika idrotter; fotboll, klättring, längdskidor, draghundskörning, pingis, innebandy med mera. När han växte upp var familjen aktiva medlemmar i Åmsele Forspaddlare och det blev naturligt för honom att börja paddla. Första gången Isak satt i en kanot var han två år gammal.
Debuterade i Rio
Isak debuterade i OS-sammanhang i Rio 2016 och gör i och med uttagningen till OS i Paris sitt andra OS. Han tycker att förberedelser inför spelen har varit bättre än när han senast tävlade vid OS.
– Jag blev uttagen väldigt sent till spelen i Rio. Eftersom det var i Brasilien fanns det ingen möjlighet att få träning på plats i förväg, första gången jag var där var till spelen, säger Isak.
Svensken placerade sig då på 15:e plats i herrarnas K1. Nu går spelen i Paris och Isak har varit där flera gånger innan spelen, både på träningsläger och världscup så han hoppas att det blir lättare att prestera. Förutom att tävla i K1 kommer Isak även köra kajakcross som gör OS-debut i Paris.
– Jag hoppas att jag kan prestera på min toppnivå och sedan får vi se vad det betyder resultatmässigt, säger Isak. Det är alltid svårt eftersom det finns så många bra killar, du måste ha lite tur och då kan du komma långt, tillägger han.
Förberedelser
Inför OS har Isak befunnit sig i Paris för att förbereda sig på bästa sätt och han tycker att det har gått bra. Han hoppas att han lyckats pricka formen, men oavsett är förhoppningarna är att njuta och prestera på topp. Han har haft en bra säsong hittills med stigande form där han bland annat slutade 7:a i herrarnas K1 vid ICF World Cup i kanotslalom i Prag och 12:a i Krakow.
Nya perspektiv
Sedan OS i Rio har det hänt saker i Isaks liv. Han gift sig med sin Monika Mitasikova, som även är hans tränare och har han en dotter på 1 1/2 år som är med och hejar. Och att vara förälder sätter paddlingen i ett annat perspektiv. Att ha sin fru och dotter vid sin sida har hjälpt honom att prestera på vattnet när han förbereder sig för OS. Det finns andra saker som är viktigare.
– Mitt största hemliga vapen i livet är min coach och fru Monika och min lilla assisterande coach och dotter Helga, avslutar Isak.
Läs mer om Isak och våra andra OS-kanotister här.
Program
Både kanotslalom och kanotsprint körs på arenan Nautical St. Whitewater. Anläggningen i Seine-et-Marne är helt ny och invigdes i juni 2019. Isak kliver in på OS-banorna tisdag 30 juli, då är det dags för K1 Kanotslalom 1:a och 2:a åket.
Mer om OS och tävlingarna
Du följer bäst vad som händer på OS via de officiella kanalerna så som SOK och annan media.
Publicerad: 2024-07-24
Senast uppdaterad: 2024-07-24
Författare: Helene Ripa