Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Paris 2024

Efter ett OS och Paralympics i Tokyo starkt präglat av pandemin var det åter dags att bjuda in atleter och publik till idrottens största evenemang. Och som det bjöds på folkfest, fantastiska arenor och makalösa prestationer. För första gången fick vi även se full jämställdhet på arenorna, vilket gör detta till det mest jämställda idrottsevenemanget i historien. OS i Paris invigdes 26 juli och avslutades 11 augusti.

Vår presentation av de OS-uttagna kanotister hittar här.
En längre sammanfattning om spelen kan ni läsa här.

Mer information kring spelen i Paris hittar ni på SOK:s hemsida nedan.

Sprint med Linnea Stensils, Martin Nathell, Melina Andersson och Moa Wikberg

Totalt fyra sprintkanotister, varav tre OS-debutaner, lyckades att ta sig hela vägen till Paris efter starka insatser på den internationella scenen 2023–24. Bland debutanterna imponerade Martin Nathell (Ängelholms RoKK) på K1 1000 m genom att ta sig till final och väl där ta en fin sjundeplats. I besättningsloppet K2 500 m missade Linnea och OS-debuterande Moa Wikberg (Karlstads PK) finalen med minimal marginal, men de vann sedan övertygande B-finalen och blev därmed nia. Även på damernas K1 500 m var konkurrensen stenhård och veteranen Linnea Stensils (Vaxholms KS) och debutanen Melina Andersson (Bråviken KK) slutande 11:a repektive 12:a.

Kanotslalom och kajakcross med Isak Öhrström

För tredje OS i rad hade Sverige en representant i kanotslalom där även grenen kajakcross fanns med som debuterade som OS-gren i Paris. Isak Öhrström (Enstasport Kanotförening), som även var med i Rio, blev uttagen av SOK att representerade Sverige i båda grenarna efter en stabil säsong. Isak tog sig till final i slalomen och slutade där 12:a. I den nya OS-grenen kajakcross tog sig Isak inte vidare från heaten och han slutande på 16:e plats.

OS-resultat

Alla kanotresultat från OS i Paris hittar du här.

Publicerad: 2024-06-14

Senast uppdaterad: 2024-08-21

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV